Novosti

11.01.2018

Projekt Učka 360° - gotovo 50 milijuna kuna za unapređenje posjetiteljske infrastrukture i programa u Parku prirode Učka

Javna ustanova Park prirode Učka, Općina Kršan i Udruga BIOM u Opatiji su službeno predstavili projekt Učka 360°, kroz koji će u naredne četiri godine biti uloženo gotovo 50 milijuna kuna u unapređenje posjetiteljske infrastrukture i programa u Parku prirode Učka. Projektom su tako predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon, izgradnja i opremanje volonterskih centara u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra Eko muzej „Vlaški puti“ u nekadašnjoj školi Šušnjevica. 

Osim toga, aktivnosti projekta bit će usmjerene i na razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka.  Ukupna vrijednost Projekta Učka 360° je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok  su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri. 
 
Projekt su predstavili pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, zamjenik načelnika Općine Kršan Roman Carić, stručna suradnica na projektu iz Udruge BIOM Paula Počanić Vovk te ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić. Predstavljanju projekta prisustvovali su predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranske i Istarske županije, Grada Opatije i općina Lovran, Mošćenička Draga, Lupoglav, Lanišće i Matulji, lokalnih turističkih zajednica te ostalih partnerskih organizacija.  
 
„Cilj projekta Učka 360° je unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine. Želja nam je tako povećati privlačnost i raznolikost sadržaja Parka kroz razvoj infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku Učka kroz unaprjeđenje edukativne komponente u programima posjećivanja. S druge strane kroz projekt realizirani sadržaji stvorit će preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta te će doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije.“, kazao je Egon Vasilić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka. Jedan od osnovnih nedostataka današnjeg posjećivanja Parka prirode Učka leži u činjenici da najveći dio posjetitelja na Učki posjeti samo neki od najfrekventnijih lokaliteta – Poklon, Vojak i penjalište u kanjonu Vela Draga. 
 
 
Razlog tome su kratkoća boravka u parku, nepristupačnost ostalih lokacija te nedostatak odgovarajuće infrastrukture i specifičnih programa za posjetitelje zainteresirane za višednevni boravak. Stoga je projektom predviđeno i unapređenje ponude parka temeljeno na programima promatranja ptica te volonterstvu kao i razvoj dodatnih tematskih programa za posjetitelje koji se temelje na prirodnim vrijednostima i bogatoj baštini Parka prirode Učka. „Cilj ulaganja u posjetiteljsku infrastrukturu naših zaštićenih područja jest doprinijeti atraktivnosti njihovih ponuda, ali i privući posjetitelje s interesom za upoznavanje prirodnih i kulturnih vrijednosti lokalnih područja, s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš. Osim toga, želja nam je potaknuti intenzivnije uključivanje lokalne zajednice u ponudu parkova, a kako bi oni u potpunosti ispunili svoju funkciju generatora lokalnog razvoja.“, rekao je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike. 
 
Važan partner u projektu  je udruga BIOM koja je osnovana 2006. godine. Stručna suradnica udruge Paola Počanić Vovk  kazala je da će BIOM u sklopu ovog projekta pridonijeti stručnim znanjem o pticama, poput edukacije zaposlenika, ali i organiziranja volonterskih programa. Zamjenik načelnika Općine Kršan Roman Carić kazao je da se ova jedinica lokalne samouprave uključila u projekt »Učka 360 stupnjeva« kako bi se široj javnosti predstavile kulturne posebnosti Šušnjevice, s posebnim naglaskom na očuvanju njihovog arahaičnog vlaškog govora koji je u izumiranju. Kršan je već 2015. imao ideju da se zgrada škole u Šušnjevici pretvori u muzej Vlaški puti. Projektu Učka 360° dodijeljena su bespovratna sredstava unutar Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Predviđeno trajanje Projekta je 45 mjeseci, odnosno do travnja 2021. godine.