Lokalne vijesti

12.07.2018

Drugo izdanje Bijenala industrijske umjetnosti otvara kolumbijski umjetnik Oscar Murrilo

Drugo izdanje Bijenala industrijske umjetnosti – Na leđima palih divova započet će trodnevnim otvorenjem u četvrtak 19. srpnja u Vodnjanu, 20. srpnja u Puli, Raši i Labinu te 21. srpnja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Program Bijenala čine radovi 27 umjetnika i umjetničkih kolektiva te neki od lokalnih spomenika i drugih tragova prošlih vremena koji ravnopravno sudjeluju u izložbenoj strukturi koju su sastavile članice kustoskog kolektiva Što, kako i za koga/WHW. Samo otvorenje obilježit će višestruke izložbe s velikim brojem radova nastalih posebno za Bijenale, performansi, projekcije i stručna vodstva. 

Među umjetnicima koji će osobno predstaviti svoje radove na Bijenalu posebno se ističe cijenjeni kolumbijski umjetnik s londonskom adresom, Oscar Murillo, čiji će se rad Institut za rekoncilijaciju (2018) izložiti u Puli, na trijemu Augustovog hrama te u izložbenom prostoru samog hrama. Otvorenje Murillove izložbe je u petak, 20. srpnja točno u podne. Izložit će se monumentalna instalacija koju čine crna platna na trijemu hrama, dio niza Murillovih crnih slika koje nastaju dugi niz godina, te figure radnika odjevene u generičku radnu odjeću i gumene čizme i postavljene među antičke objekte izložene u unutrašnjosti hrama. Instalirana na ulazu u Augustov hram, crna platna stvaraju impozantnu prisutnost koja komunicira s nizom sedimentiranih povijesnih slojeva vidljivih na centralnom trgu u Puli, a figure unutar hrama u kontrastu su s nevidljivošću radnika u postindustrijskim društvima, no instalacija ih vraća u simboličko srce novih servisnih industrija – antički hram koji je postao poštovana i posjećena povijesna baština. Istoga dana, 20. srpnja, u pulskoj Galeriji Amfiteatar otvorit će se izložba Striga turske umjetnice CANAN, a u SENSE – Centru za tranzicijsku pravdu otvara se izložba američke umjetnice Rajkamal Kahlon pod nazivom Draga Jugoslavijo, žao mi je što vas moram obavijestiti… 

Otvorenja se nastavljaju isti dan u Labinu s izložbama u KuC Lamparni, Narodnom muzeju, Gradskoj knjižnici i bivšem kinu u Raši, te s preformansima umjetnika Matije Ferlina i Božene Končić Badurine. U subotu, 21. srpnja u 10 sati ujutro pred spomenikom/kipom na ulazu u riječko brodogradilište 3. Maj počinje participativni performans Koji dođu i stoje hrvatske umjetnice s londonskom adresom, Vlatke Horvat, i traje do 18 sati. U 20 sati otvara se grupna izložba u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti s radovima Fokus grupe, Vlatke Horvat, Siniše Ilića, Naeem Mohaiemen, Maryanto, Dana Perjovschia, Miljohn Ruperta i Selme Selman. Vodnjanska Apoteka – Prostor za suvremenu umjetnost u četvrtak 19. srpnja otvara izložbu Miljohn Ruperta i Ulrika Heltofta pod nazivom Voynicheve botaničke studije. 

Realizirajući se kao suradnički projekt L.A.E. XXI, MMSU Rijeka i Arheološkog muzeja Istre, uzimajući rudarski lokalitet Labina kao ishodišnu točku i svojevrsno imaginarno središte, Bijenale će nastaniti različite lokalitete Istre i Primorja vezane za antičku, industrijsku i recentnu povijest regije: KUC Lamparnu u Labinu; napušteno kino u Raši; Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci; Augustov hram, Galeriju Amfiteatar – Arena i SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu u Puli; Apoteku – prostor za suvremenu umjetnost u Vodnjanu; Narodni muzej i Gradsku knjižnicu u Labinu. Organizacijska i prostorna ekspanzija naglašena je i uključivanjem postojećih lokacija ili uklapanjem dijelova muzejskih kolekcija u itinerer Bijenala kako bi se razgrnuli povijesni slojevi i kako bi se rascjepkane niti priča o regiji iznova zaplele. 2. Bijenale industrijske umjetnosti traje do 28.listopada.