Lokalne vijesti

 

 

17.09.2018

Pješačenjem od Labina do Rapca počele aktivnosti u Europskom tjednu kretanja

Dvjestotinjak sudionika pješačenja od Labina do Rapca obilježilo je jučer početak Europskog tjedna kretanja, koji se ove godine obilježava pod sloganom „Kombiniraj i kreni“. Jučer je otvoren i fotonatječaj „Pokreni se“ za fotografske amatere i ljubitelje fotografije. Fotografirajte događaj, aktivnost, kretanje, prometna rješenja, naše sugrađane dok pješače, voze bicikl, koriste javni prijevoz i slične situacije s naglaskom na kretanje. Foto-natječaj će biti otvoren od 16. do 22. rujna   zajedno s popunjenom prijavnicom na e-mail adresu ured.grada@labin.hr. Svaki autor može dostaviti najviše dvije crno-bijele ili kolor fotografije u digitalnom obliku, u JPG/JPEG formatu, minimalne veličine 2 MB. Fotografije ne smiju sadržavati nikakve tekstualne poruke niti potpise. Fotografije koje ne udovoljavaju kriterijima natječaja (rok dostave, tema natječaja, bez prijavnice i sl.) neće biti prihvaćene. Nakon zatvaranja roka za dostavu fotografija Povjerenstvo za odabir najuspješnijih fotografija utvrđuje fotografije koje udovoljavaju uvjetima natječaja i fotografije koje ulaze u uži krug za glasanje. Te će se fotografije objaviti na službenim stranicama Grada Labina i Facebook profilu Grada Labina za glasanje od strane građana. Za najuspješnije fotografije osigurane su nagrade i to, za prvo mjesto 800,00 kuna, drugo mjesto 400,00 kuna i treće mjesto 200,00 kuna. 

Danas je za učenike i roditelje Osnovne škole Matije Vlačića organiziran "Hodajući autobus do škole (PEDIBUS)" odnosno pratnja redara i policijskih službenika za učenike koji pješače do škole. Ista aktivnost za učenike Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ bit će organizirana u srijedu, 19. rujna. Učenike će u pješačenju pratiti i volonteri: roditelji i učitelji. U utorak će se održati akcija "Sigurno i vješto u prometu" – Hrvatski autoklub (HAK) i Policijska postaja Labin održat će radionicu na poligonu za polaznike Dječjeg vrtića “Pjerina Verbanac”, Osnovne škole Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“, Dječjeg vrtića „Gloria i Centra „Liče Faraguna“. 
 
U srijedu se na prometnici ispred Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac održava Biciklijada – klincijada za djecu dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ i „Gloria“. Osim toga dječji vrtići i osnovne škole održat će takmičarske i štafetne igre, vježbe na spravama, na livadama i na dvorištima, pješačenje, upoznavanje djece s vještinama juda, izvođenje plesnih koraka uz različite vrste glazbe, posjet gradskom stadionu i sportskoj dvorani, obilježit će Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, a Udruga osoba s invaliditetom s predstavnicima policije provest će akciju nogostup je za pješake i kontrolu parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom i provjera znakova pristupačnosti. Dan bez automobila održat će se na novouređenom igralištu Kature u subotu, 22. rujna od 10,00 do 12,00 sati uz predstavljanje labinskih sportskih klubova, glazbu i besplatnu vožnju turističkim vlakićem na relaciji Kature – Centar – Kature. U provođenje aktivnosti uključeni su dječji vrtići Pjerina Verbanac i Gloria, osnovne škole Matije Vlačića i Ivo Lola Ribar, Centar „Liče Faraguna“, Policijska postaja Labin, Hrvatski autoklub, Sportska zajednica Grada Labina, Bike Centar Rabac, Labin 2000, Planinarsko društvo Skitaci i Komunalno poduzeće 1. Maj Labin.