Novosti

Radio summer nights Radio Labin

18.01.2019

U eteru Radio Labina predstavljamo dokumentarni film o povijesnim zbivanjima važnim utemeljenje samostalne Hrvatske

"Plešivica - Od imena do samostalnosti" naziv je dokumentarnog filma koji je snimljen povodom 30. obljetnice sastanka 19. siječnja 1989. na Plešivici na kojem je dr. Franjo Tuđman izabran za predsjednika inicijativnog odbora za provođenje demokracije u Hrvatskoj.

Jedno od obilježja današnje Hrvatske je nepostojanje dokumentacije i znanja o bitnim događajima iz hrvatske suvremene prošlosti. Među takvima su i prvi višestranački izbori 1990., ali i činjenice o prvim demokratskim strankama i njihovim utemeljiteljima. Jednako tako, nedostaje i ključnih informacija, kao i temeljnih činjenica iz događaja na Plešivici. Nepobitno je da su sastanci i događaji na Plešivici prethodili krupnim povijesnim zbivanjima koji su slijedili, hrvatskoj pomirbi, vremenu obrane i utemeljenja samostalne Hrvatske.

Iz neporecivih povijesnih razloga, Poticajna skupina živućih sudionika s Plešivice 1989. pokrenula je projekt: video zapise događaja, dokumentarni film o događajima na Plešivici i razgovor sa živućim sudionicima i uglednim suvremenicima iz javnog života.

Promocija filma održat će se ove subote u Zagrebu u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", a tim povodom gost u programu Radio Labina je prof. Mihovil Bogoslov Matković s kojim razgovaramo o vrijednosti ovog projekta, tko je sve bio uključen u realizaciju snimanja filma te da li postoje planovi o njegovom prikazivanju i u ostalim hrvatskim gradovima. Intervju poslušajte ove subote u 10 sati.