Novosti

Radio summer nights Radio Labin

12.02.2019

Jakovčić zatražio objašnjenje uzvika ‘’Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija’’

Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) na početku je jučerašnje plenarne sjednice osudio poruke predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija izrečene u govoru na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi pokraj Trsta. Jakovčić je dodatno zatražio objašnjenje njegovog uzvika “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija”. Nakon uvodnog govora Tajanija na plenarnoj sjednici, u kojem je izrazio žaljenje što su njegove riječi krivo protumačene te osudio, uz komunističke, i fašističke zločine nad nevinim ljudima, Jakovčić je poručio: (ton – Ivan Jakovčić). 

“Predsjedniče, postavit ću Vam pitanja na talijanskom jeziku kako bismo izbjegli bilo kakav nesporazum. Pozdravljam Vašu osudu totalitarnih režima i zločina počinjenih nad nevinim ljudima. Mržnje koje su nekad postojale danas više ne postoje. Zato je važno koristiti prave riječi. Reći “talijanska Istra i talijanska Dalmacija” može imati i druga značenja. Ja tražim od Vas da pojasnite svoje riječi jer je Vaša izjava izazvala ogorčenje. Reći tako nešto može biti vrlo opasno. Pozivam Vas da pojasnite svoju izjavu. To je jako važno za ljude koji danas žive u Istri i za esule. Zajedno sa svojim prijateljima radio sam na tome da Istra postane dvojezična i želim da Istra i dalje živi u miru”, zaključio je Jakovčić. Izjavu Antonia Tajanija oštro je osudio i IDS. „Zastrašujuće je da predsjednik Europskog parlamenta danas promovira jednu od najcrnjih ideja fašizma. Istra poštuje sve žrtve teških povijesnih sudbina ljudi ovih naših krajeva i neće nikada dozvoliti da ovakve izjave poremete desetljećima građeni suživot naših ljudi. IDS najoštrije osuđuje ovakve nerazumne izjave i poručuje svim promotorima ovakvih ideja i ideologija: NON PASARAN! „, poručili su iz IDS-a. 

Izjavu predsjednika Europskog parlamenta “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija” osudili su i kandidatkinja HNS-a za Europski parlament Kristina Bulešić, kao i kandidatkinja SDP-a na izborima za Europski parlament Sanja Radolović, kao i županijske organizacije SDP-a i HNS-a.