Lokalne vijesti

15.03.2019

Održana prva radionica u sklopu projekta Inspiracija

U Društveno kulturnom centru  Lamparna jučer je održana prva radionica, u sklopu projekta Inspiracija  u cilju izrade Plana interpretacije industrijske baštine u turizmu za područje Labinštine.  Turistički vodiči, predstavnici hotelijerskih kompanija, Grada Labina, Turističke zajednice Grada Labina i drugi lokalni dionici imali su priliku upoznati se s projektom Inspiracija.eu te svojim prijedlozima doprinijeti izradi Plana i nove kulturno-turističke ponude u čijem je središtu upravo industrijska baština. Zajedničkim snagama izradili su mentalnu kartu područja kao osnovu za daljnji rad, a lokalni vodič Mladen Bajramović predstavio je glavne točke interesa na području Labinštine.  

 
Projekt je pokrenut s ciljem revitalizacije gradova industrijske baštine na području Hrvatske (Labin, Rijeka) i Slovenije (Trbovlje, Slovenska Bistrica) za proboj kulturnog turizma, putem stvaranja novog, zajedničkog kulturno-turističkog proizvoda i brenda INSPIRACIJA. Trajanje projekta je 30 mjeseci, od 1.kolovoza 2018. do 31.siječnja 2021.godine,  a u njemu kao partneri sudjeluju: Općina Trbovlje kao vodeći partner, Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica, Labin Art Express XXI, Riječka razvojna agencija Porin d.o.o., Urbanex d.o.o., NajTura d.o.o. Mengeš i Turistička zajednica Grada Labina. Projekt Inspiracija  sufinancira EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru programa prekogranične suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska V-A 2014.-2020. (prioritetna os 2.1. Aktivna zaštita baštine održivim turizmom). 
 
Projekt u vrijednosti od 1.503.000 eura, od čega 85% sufinancira EU, povezat će četiri baštinska područja te pod istim imenom uspostaviti novu prekograničnu turističku rutu od pilana i mlinova Pohorja preko rudnika u Labinu i Trbovlju do riječkog pristaništa. Sastoji se od niza aktivnosti poput obnove napuštene rudarske i industrijske baštine, izrade njezine nove interpretacijske strategije koja će biti predstavljena u novim informacijskim centrima, u Labinu u prostoru Narodnog muzeja,  pokretanja Festivala industrijske baštine, održavanja Bijenala industrijske umjetnosti u sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. i mnogih drugih.