Novosti

20.05.2019

Zdravku Miliću Velika otkupna nagrada na 8. hrvatskom triennalu crteža u Slavonskom Brodu

Zdravku Miliću, akademskog slikaru i sveučilišnom profesoru na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci je na 8.hrvatskom triennalu crteža koji se održava u Likovnom salonu „Vladimir Becić“ u Slavonskom Brodu dodijeljena  Velika otkupna nagrada za akvarel „Nebeska podmornica“. O nagrađenom radu, u predgovoru kataloga, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol napisalo je kako se Zdravko Miliću svom prepoznatljivom likovnom rukopisu zadržao u području figurativnog ispitujući pritom ono metafizičko, nadrealno i potencijalno moguće.“ 

Pomno osmišljena kompozicija pozicioniranja glavnog sadržaja unutar dodatnog okvira asocira na pogled kroz ovalni ekran starinskog televizora koji nas vodi na putovanje u sferu paralelnih svjetova prilikom kojeg nove prostore  i vremenske dimenzije otvaraju pitanje istinskog bitka svega postojećeg. Oksimoron nebeska podmornica predstavlja hibridnu letjelicu koja spaja nebo i zemlju. Tehnologija uglađenog aerodinamičnog trupa u potpunoj je suprotnosti s organskim krilima koja djeluju poput mitoloških Ikarovih krila. Spojem nespojivog autor potiče naš um na oslobađanje od pretpostavljenog te ulazak u sferu kozmičkog i imaginarnog. On nas poziva da se priključimo putovanju  nebeskom podmornicom te se ploveći / leteći kroz zgusnutu poentilistički oblikovanu masu otisnemo  u nepoznato.“, napisala je u predgovoru kataloga povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol. 
 
Na otvorenju izložbe  govorili su voditelj Kabineta akvarela Branimir Pešut, članica žirija Sonja Švec Španjol i ravnateljica Galerije umjetnina grada Romana Tekić koja je i službeno otvorila izložbu. Izložba ostaje otvorena do 20. lipnja, a potom u srpnju seli u karlovačku Galeriju „Vjekoslav Karas“, dok će zagrebačka likovna publika imat priliku ovu izložbu vidjeti u Muzeju Mimara u studenom ove godine. 

www.radiolabin.hr-5