Novosti

Radio summer nights Radio Labin

12.06.2019

Šta nam to fali da bi dobrodošlih bilo još više?

Iako se za statistiku obično kaže da je 'točan zbir netočnih podatka, svakodnevni život i posao kojim se bavim me poučavaju da (najčešće) nije tako. 

Istina je, kao što sam već ovdje pisao, da statističari vole prosjeke po sistemu „mi jedemo meso oni kupus, u prosjeku svi jedemo sarmu“, ali bez statike se ne bi znalo mnogo što-šta pa ni to koliko stranaca godišnje posjeti Istru i Hrvatsku, odakle dolaze, koliko se dugo zadržavaju, koje su starosne dobi, pa sve do toga kakve su kupovne moći...

Bez statistike ne bismo znali ništa ni o najpoželjnijim gradovima Europe i svijeta za život. Ne bi znali po čemu su drugačiji od ostalih, šta ih čini posebnim i toliko privlačnim. A da bi se za takve statistike znalo uvjet je, naravno, da se čita, gleda, prati, uspoređuje i po mogućnosti putuje kako bi se sva ta statistička uprosječavanja provjerila!

Svake godine javnosti su, tako, dostupne i dvije globalne ankete o gradovima koji su najprivlačniji za život, za udobnost i osobni prosperitet građana. Mercer's Quality of Living Survey i The Economist Intelligence Unit Liveability Index (https://www.farandwide.com) ne bi bilo zgorega da pregledaju i istarski turistički stratezi. 

Ključni kriteriji po kojima se mjeri ta magična privlačnost najprivlačnijih gradova su prosječna godišnja stopa kriminala, efikasnost zdravstvene zaštite, infrastruktura, kvaliteta vode, razina korupcije, kultura i obrazovanje pa sve do dostupnosti sportskih objekata i briga za okoliš. 

Naravno, ma koliko ko od nas volio nomaditi, nismo svi u mogućnosti živjeti gdje nam se ćefne. Život čovjekov nije uvijek samo njegov. I sudbina ima svoje prstiće u tome. Ne možemo svi kojekuda ni putovati jer i putovanja koštaju. Ali zato možemo izbirati ako već ne možemo svugdje. 

E, upravo zbog toga su ovakve statistike važne i poučne i za naše domaće Istrane i za njihove furešte. Ovakve statistike su informacija o tome šta to današnje namjernike najviše privlači, kuda i zašto najviše putuju. 

Zar, recimo, i vas ne zanima da li je u Belfastu baš tako ugodno i dobro kako nam se sugerira iz ovih statistika o privlačnosti. Zar sve do malo prije nismo živjeli s predrasudama da su tamo i dan-danas nekakve IRA-e i bompaši! Ili u škotskom Aberdeenu i britanskom Birmingenu ako smo ubijeđeni da je tamo stalno kišurina, da je tmurno i uvijek oblačno! Ili u tamo nekim baltičkim prijestolnicama kao što su tamo neki Vilnius i Riga za koje su svi naši glavni gradovi za njih nekada bili „Amerika“! 

Nećemo ovdje govoriti o Beču koji je već godinama i na europskim i na svjetskim rang-listama najprivlačnija destinacija za život. Ili o Cirihu (na drugoj poziciji), Minkenu (3.), Diseldorfu (4.) ili o Ženevi, Helsinkiju, Lisabonu, ili o toj 'Atini Zapada' - Edinburgu.

Na listi od 40 najpoželjniji gradova Europe i svijeta samo Ljubljana je iz ex-jugoslavenske zone zemljopisne pripadnosti (36.). Ni jedan drugi grad. Bez obzira na naše blistavo more, užeglo sunce, gastro i eno izobilje...Milijuni znatiželjnih putnika pomamno, gotovo suludu, tragaju za još nečim više!

Jedan od suštinskih „okidača“ koji nas pokreću i u i izvan turističke sezone, su promocije, investiranje u javni imidž i stvaranje pozitivne percepcije.

Sa sigurnošću slučajnog tumarala mogu ustvrditi da Istra i Hrvatska to ne rade na pravi način iako budžeti za takve namjene nisu beznačajni. 

Globalni turistički sajmovi jesu nezaobilazni, internet kao globalna platforma jeste dostupna svima, hrvatske i istarske prirodne ljepote jesu neosporne datosti...Ali sve to zajedno i još mnogo drugih komparativnih prednosti vremena i prostora u kojem živimo, nisu dovoljni ni za bukiranost u toku sezone, a da i ne govorimo o 365 fantaziranih dana. 

Ako se ne vjeruje meni neka se pogledaju scenografije bilo kojeg globalnog događaja s bilo kakvom važnom tematikom. Neka se pogledaju bilo kakva globalna sportska nadmetanja i njihovi reklamni displayi! Da i ne govorimo o vodećim svjetskim TV kanalima, velegradskim bilboardima itd. 

Tu Hrvatskih besprimjernih ljepota nema. Niti se mogu vidjeti i čuti bilo kakve izravne garancija da se posjetiteljima isplati zapucati upravo ka nama.

Vaš Furešt