Novosti

Holcim Laborant

09.07.2019

Posjetitelji Brtonigle zaronit će duboko u prošlost u sklopu ''Žetvene svečanosti''

Davna vremena u kojima su ljudi mukotrpno radili u polju, a nakon toga se družili na ulicama općine Brtonigle, vrlo zorno će biti prikazana u sklopu nadolazeće manifestacije koja nosi naziv „U Bojama tradicije – Žetvena svečanost“. Okruženi hektarima pšenice, vinove loze i maslina, stanovnici Brtonigle uvijek su bili poljoprivredni pokretači u regiji, a vršalice u obližnjoj dolini rijeke Mirne mljeli su zrna s okolnih polja.

Manje je poznato da je Brtonigla nekada imala mlin, tvornicu tjestenine, desetak vršalica koje su vršile žito iz doline Mirne i drugih dijelova ovog područja.  U 30-tim godina prošloga stoljeća u središtu mjesta nalazio se mlin, uljara, a tu se proizvodila i tjestenine. Mlin je bio u funkciji od 1930. do 1990., dok je tvornica tjestenine radila kraće i to od 1930. do 1940., a što se tiče pekare ona je još uvijek u funkciji i to od 1930.godine. Nekada su žetva i slični ljetni radovi u polju bili prilika za slavlje i zahvalnost za plodove zemlje, plodove žuljevitih ruku o kojima je ovisio život u narednim mjesecima. Iz toga je proizašla Žetvena svečanost, koja se još uvijek slavi.

Ovogodišnje izdanje počinje u petak, 12. srpnja u 18 sati, kada će u pitoresknom središtu općine zavladati pravi starinski štih kakav je vladao u davnim vremenima. Nesvakidašnji prizori dočekat će posjetitelje. Štramacer, bačvar, izrađivač košara, klesari i drugi uprizorit će razne zanate koji će biti prezentirani javnosti na interaktivan način. Zanimljiva će biti i mini farma u sklopu koje će se nalaziti magarci, koze, ovce kokoške, inače u vlasništvu Antonija Radina, najvećeg uzgajivača istarskog tovara u Istri s čak 70 primjeraka istih.
Ujedno, prisutni će na štandovima moći pronaći izuzetno veliku ponudu rukotvorina i autohtonih lokalnih proizvoda kao što su vino, med, kobasice i pršut, panceta, voće i povrće.

Posebna atrakcija bit će vršalica za žito iz 1938. koja i dan danas radi besprijekorno i za sat vremena samelje prikolicu pšenice, odvoji pšenicu u vreće, dok slamu radnici slože u stog. Tako će biti i ovoga petka kada će prigodno, ponovno biti stavljena u funkciju u 20 sati i 30 minuta.  Veselo će biti i uz glazbeni program, Davida Beletića i Deni Doz & Trio Fortuna, te nastup zbora Zajednice Talijana Brtonigla, dok će članovi Zajednice Talijana Nova Vas te Udruge Istrian de Dignan biti zaduženi za animaciju pjevanjem istarskih pjesama i izradom tradicionalnih istarskih kolača.

Za sve posjetitelje ulaz je besplatan, a besplatne će biti i raznorazne degustacije.