Scena

09.07.2019

Zoran pjeva Arsena najprodavaniji album u Hrvatskoj - ove srijede poslušajte sve uživo u sklopu Labin Jazz Festivala

Hrvatska diskografska udruga objavila je domaće i strane top liste radijskog emitiranja te prodaje albuma u prvoj polovici 2019. godine. Među domaćim izvođačima, najveći uspjeh u eteru zabilježili su Petar Grašo, Mia Dimšić i Nina Badrić, dok su najprodavaniji Zoran Predin, Crvena jabuka i Parni valjak.

Hrvatska diskografska udruga (HDU) i ove je godine u skladu s dosadašnjom praksom objavila top listu najemitiranijih singlova u prvoj polovici 2019. godine, kao i najprodavanijih albuma u fizičkom izdanju. Svakog tjedna, HDU donosi aktualne podatke o radijskom emitiranju najnovije domaće i strane glazbe te prodaji albuma. Liste emitiranja kreiraju se uz podršku monitoring sustava 1played koji uživo prati radijska emitiranja na više od 140 postaja diljem Hrvatske, dok se liste prodaje temelje na podacima pristiglim s preko 160 prodajnih mjesta u zemlji.

Polugodišnja lista emitiranja u 2019. godini

Među domaćim singlovima na listi emitiranja, broj 1 zauzeo je Petar Grašo s pjesmom Voli me. Na drugome mjestu domaće liste emitiranja smjestila se mlada Mia Dimšić koja nezaustavljivo kroči glazbenom scenom i niže uspjehe. Pjesmom Ovaj grad u izdanju Croatia Recordsa Mia je uspješno ušla u 2019. godinu te ujedno najavila objavu svojeg novog albuma. Treću poziciju među najemitiranijima zaslužila je Nina Badrić, diva koja je ujedno u 2018. godini ponijela titulu ženskog izvođača godine. Njezina pjesma Rekao si u izdanju Aquarius Recordsa objavljena je krajem prošle godine i već tada rezervirala golemu pažnju slušatelja.

Među stranim je izdanjima u domaćem radijskom eteru najpopularnija je pjesma Giant u izvedbi Calvina Harrisa & Rag'n'bone Mana, koja je bez iznimke, prema broju emitiranja, zaslužila biti na prvome mjestu polugodišnje liste emitiranja. Na drugoj poziciji nalazi se singl Nothing Breaks Like A Heart koji izvode Mark Ronson i Miley Cyrus. Ava Max zauzela je treće mjesto liste stranih singlova i to s pjesmom Sweet But Psycho.

Polugodišnja lista prodaje albuma u 2019. godini

Na domaćoj listi prodaje albuma, na prvome se mjestu našlo zanimljivo diskografsko ostvarenje. Riječ je o albumu Zorana Predina te Damira Kukuruzovića i Django Groupa pod nazivom Zoran pjeva Arsena. Ovo izdanje Croatia Recordsa predstavlja dvanaest pjesama Arsena Dedića koje je Zoran Predin odabrao povodom 40. godišnjice svojeg glazbenog djelovanja. Arsenove pjesme odlučio je snimiti u gypsy swing aranžmanima u izvedbi Damira Kukuruzovića i njegovog benda. Na albumu se nalaze ponajveći hitovi Arsenovog opusa, poput pjesama Kuća pored mora, Moderato Cantabile, Pamtim samo sretne dane, ali i ostale, manje poznate poput Ni ti, ni ja, ili Imenom sam tvojim zvao.

„Čestitam ekipi koja je radila na albumu, i svima koji su vjerovali u nas. Pozivam publiku da posjete naše koncerte, a mi idemo na album godine!“, poručio je svojoj publici Zoran Predin.

Drugu poziciju među najprodavanijima zauzela je Crvena jabuka s popularnim izdanjem Nocturno, objavljenim prošle godine. Na trećem ih mjestu slijedi još jedan regionalno poznati rock bend, Parni valjak, koji se s novim izdanjem Vrijeme plasirao među najprodavanije u prvoj polovici godine. Koji su se još domaći albumi našli u TOP 40 najprodavanijih do kraja lipnja ove godine, moguće je pročitati na poveznici.

Na stranoj listi prodaje, prvo je mjesto pripalo Željku Joksimoviću s istoimenim albumom (Željko Joksimović), čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa diskografska kuća Hit Records. Na broju 2 slijedi ga soundtrack kompilacija u izvedbi Lady Gage i Bradleyja Coopera pod nazivom A Star Is Born, dok je na trećemu mjestu zabilježen također značajan uspjeh. Riječ je, naime, o novom albumu Brucea Springsteena, Western Stars, koji je objavljen u lipnju ove godine te se u manje od mjesec dana plasirao u TOP 3 najprodavanijih stranih izdanja.

„Već smo nakon prvih reakcija na najavni singl "Hello Sunshine" znali da će prodaja albuma "Western Stars" biti uspješna i u Hrvatskoj i u svijetu. U prvom tjednu prodaje je album bio najprodavaniji u čak 13 zemalja, uključujući i Hrvatsku! Odlična prodaja CD-a i dvostrukog vinila je još jednom potvrdila koliko vjernih obožavatelja ima u Hrvatskoj, a posebno nas veseli činjenica da je album visoko na polugodišnjoj listi prodaje iako je objavljen svega dva tjedna pred kraj polugodišta. I ono što je također važno, koliko glazbeni kritičari i mediji cijene rad talentiranog glazbenika. Novi studijski album smo čekali pet godina. Čekanje se isplatilo jer je ponovno pokazao zašto je baš on jedini The Boss, zašto ga volimo i zašto je odlazak na njegove koncerte jedno nezaboravno iskustvo“, prokomentirao je Branko Komljenović, direktor diskografske kuće Menart koja zastupa prodaju albuma Western Stars u Hrvatskoj i dopredsjednik Hrvatske diskografske udruge.

Top-liste Hrvatske diskografske udruge jedine su službene, sveobuhvatne i točne liste radijskoga emitiranja te prodaje fizičkih izdanja albuma. Najnoviji podaci objavljuju se svakog tjedna na službenoj stranici www.top-lista.hr, centralnome mjestu na kojemu se, uz navedene, nalaze i liste prodaje vinila, streaminga glazbe na servisu Deezer te mjesečne liste zabavnih hitova.

Svake godine u prosincu, Hrvatska diskografska udruga na temelju podataka prikupljenih u cijeloj godini tradicionalno dodjeljuje i Godišnja priznanja HDU-a najuspješnijim izvođačima. Priznanja se dodjeljuju u kategorijama muškog i ženskog te novog izvođača godine, grupe godine, najprodavanijeg domaćeg i stranog albuma godine te Deezer singla godine.