Lokalne vijesti

 

 

12.07.2019

Dva dana magije u jazz ruhu

Glazbeno ljeto na Špini jedan od svojih vrhunaca imalo je kroz protekle dvije večeri – bez lažne skromnosti – vrhunskog jazza! U srijedu 10. srpnja svoj hommage velikom Arsenu Dediću dao je još jedan velikan regionalne šansone – Zoran Predin. Ekipiran sa sjajnim glazbenicima Django kvarteta Damira Kukuruzovića, prošetao je kroz opus manje poznatih Arsenovih pjesama, da bi za kraj ostavio one veće i poznatije hitove. Predin je u barskoj maniri, opušteno i s puno duha i emocije prenosio stihove i melodije velikog hrvatskog kantautora, što je s lakoćom pratio usvirani kvartet - I to kakav kvartet! Teško bi se bilo odlučiti je li Damir Kukuruzović bolji gitarist ili stand-up showman. Njegove britke i nestvarno duhovite najave pjesama, te duel u neslanim šalama s Predinom bile su neočekivana i sjajno prihvaćena nadopuna ovog vrhunskog koncerta.

Možda ne spada u vrhunske vokalne virtuoze, ali Predinov dubok i sonoran glas s tolikom lakoćom punio je i bojao zvučnu sliku na Špini, stvarajući dodatnu dimenziju ugode u prohladnoj i vedroj srpanjskoj noći. Dva su sata protekla u trenu, a zasluženi bis završen je posvetom još jednom neprežaljenom velikanu hrvatske glazbe – Oliveru Dragojeviću.

Da je ljeto nepredvidivo – baš kao i jazz – pokazalo je sinoćnje nebo koje se, izgleda, baš dobro zabavljalo prijeteći kišom. Sve je bilo u redu dok smo pod sigurnim krovom labinske gradske lože uživali u jazz standardima koje je fantastično interpretirao MBR Jazz Ensemble – grupa glazbenika jazz odjela labinske umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Malo isntrumentala, malo vokalnih kompozicija – i nešto više od sat vremena njihova muziciranja opet je proletjelo, te je sjajno raspoložena publika poželjela još koju intenzivnu solo dionicu sjajne mlade klaviristice Roberte Prelčec ili barem još malo kolorita jazz harmonike Armina Poldrugovca. No, vrijeme je bilo da se preselimo na drugu, dobro poznatu lokaciju – Špinu – gdje je svoj nastup započela Jasna Bilušić. 

Glazbom se oduprijevši kiši, Jasna i njezin vanserijski prateći bend podsjetili su nas što to znači kada je netko interpretacijom, zvukom, pojavom i glazbenim znanjem toliko nadmoćan, da instrumentima i vokalom stvara magiju. Zbog stalne prijetnje kišom ponešto razrijeđena publika svaku je pjesmu ispratila oduševljenim aplauzom, a ni ovaj nastup nije mogao završiti bez bisa – kao ni bez još jedne obrade čovjeka koji je možda i najviše zadužio hrvatsku glazbu druge polovice 20. stoljeća – Arsena Dedića. Tri večeri jazza u labinskom starom gradu večerašnjim će nastupom na Titovom trgu zatvoriti Gradski orkestar Labin. Koncert počinje u 21:30 sati.