Lokalne vijesti

16.07.2019

Labin i okolica plodno su tlo za razvijanje filmske industrije

U sklopu projekta KRUG – Kultura, Umjetnost i Građani, a kojeg je cilj razvoj civilno-javnog partnerstva u provođenju inkluzivne misije lokalnih kulturnih organizacija uz korištenje modela sudioničkog upravljanja, proteklog je tjedna održana panel rasprava „Živjeti film u Hrvatskoj“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda,a bavi se suradnjom u likovnim, filmskim i glazbenim programima. Panel raspravu je organiziralo Pučko otvoreno učilište Labin, u svojstvu partnera u projektu, zajedno s koordinatorom , Udrugom za mlade Alfa Albona, u projektu koji provodi Pučko otvoreno učilište Zagreb zajedno s partnerima. 

Raspravu su moderirali Toni Juričić, doktorand za filmske studije,Goran Načinović, redatelj, direktor fotografije i montažer te Bianca Dagostin, magistrica filma i filmska producentica. Moderator Toni Juričić se osvrnuo na globalno stanje filmske industrije na području Hrvatske, te izrazio zadovoljstvo s trenutnom situacijom u Hrvatskoj koja ide u pozitivnom smjeru i smatra da je filmska industrija u našoj zemlji konačno stala na svoje noge, što dokazuju brojna nacionalna , a i međunarodna priznanja. Kao primjer spomenuo je domaći film Zvizdan te seriju Novine. Kazao je i da je Labin: (ton – Toni Juričić). 

O interesu za filmsku kulturu na lokalnom nivou govorili su panelisti Bianca Dagostin, i Goran Načinović , koji su prije 5 godina započeli s filmskim radionicama za djecu te uočili veliki interes, stoga zaključuju da su Labin i okolica plodno tlo za razvijanje filmske industrije. Bianca Dagostin je pritom ustvrdila: (ton – Bianca Dagostin). Na panel raspravi otvorilo se i pitanje rješavanja infrastrukture i financijske podrške filmskim aktivnostima. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Daniela Mohorović, osvrnula se na primjer dobre prakse civilno- javnog partnerstva, na Festival dokumentarnog filma Shpeena Dox, koje je Pučko otvoreno učilište pokrenulo na inicijativu Udruge za mlade Alfa Albona te joj kasnije i prepustilo organizaciju. 

Izrazila je zadovoljstvo zbog održivosti Festivala, rast u kvaliteti te dobru popraćenosti od strane publike i prepoznatljivost .Tijekom panel rasprave, dotakla se i problematika stvaranja publike, na što je Bianca Dagostin napomenula da upravo Festival dokumentarnog filma radi na stvaranju publike te približava publici nezavisne i dokumentarne filmove . Panel rasprava će poslužiti kao snimani materijal za izradu dokumentarnog filma koji će se prikazati na otvorenju Festivala dokumentarnog filma Shpeena Dox ,18. srpnja Kod Špine. Inače, u sklopu projekta KRUG – Kultura, Umjetnost i Građani održat će se na jesen i filmske radionice.