Lokalne vijesti

18.07.2019

U Gradskoj galeriji Labin otvara se izložba Predraga Spasojevića

U petak, 19. srpnja u 20:30 u Gradskoj galeriji Labin otvara se izložba ''Mapa puna snova'' autora Predraga Spasojevića.

PREDRAG SPASOJEVIĆ (1959. - 2010.) rođen je u Čapljini 1959. godine. Diplomirao je grafiku na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1985. godine u klasi prof. Miroslava Šuteja. Ubrzo postaje članom ULUPUH-a, HDLU-a i HZSU-a te stječe status slobodnog umjetnika.

Profesionalno se bavio grafičkim oblikovanjem još od studentskih dana pa sve do prerane smrti 2010. godine. Tijekom tog razdoblja surađivao je s brojnim kulturnim, društvenim i privrednim institucijama - Pula film festival, Međunarodni kazališni festival PUF, Sa(n)jam knjige u Istri, Istarsko narodno kazalište u Puli, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci, Hrvatsko narodno kazalište Split, Muzej suvremene umjetnosti u Istri, Uljanik, Arenaturist, Turistička zajednica Istarske županije, Turističke zajednice Pule, Labina, Medulina, Međunarodna izložba vina Vinistra, Vina Kozlović, Vina Matošević, Demian vina... Oblikovao je i brojne likovne monografije i druga izdanja. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu.

Živio je i stvarao u Puli, bio zaljubljenik u Istru i njenu arhitekturu, što ga je potaklo da se posljednjih godina života, uz grafički dizajn, posveti dizajnu interijera i revitalizaciji stare istarske gradnje.

"Izložba, sada već ustaljenoga i prepoznatljivoga naziva, tematizira opus istaknutog grafičkog dizajnera i umjetnika Predraga Spasojevića (1959.– 2010.). Ta mapa puna snova pojavila se kao naziv njemu posvećenog dokumentarnog filma, kao i svih izložbi koje su priređene nakon njegove smrti.

… ova izložba ne pokazuje samo najbolje od oblikovanja, nego nastoji pratiti, manje ili više kronološki, putem arhivskih materijala, originalnih predmeta, vizualne dokumentacije, plakata, kataloga, knjiga, tekstova i filma, životni opus Predraga Spasojevića. Počevši od ilustracija Ibora i uređivanja VAL-a, preko višegodišnjih suradnji s filmskim festivalom u Puli, pokretanja vlastite agencije za oblikovanje Medit, kazalištima u Splitu, Rijeci i Puli, Sajmom knjiga u Istri, raznih vizualnih identiteta proizvoda, logotipova, vinskih etiketa, oblikovanja brojnih turističkih publikacija do umjetničkih monografija i rada s Dr. INAT-om, nosi prepoznatljiv potpis P. S.

… U rasponu od tri dekade, tijekom kojih se i u dizajnu i u tehnologiji, kao i u društvenom kontekstu, puno toga izmijenilo, Predrag Spasojević oslanjao se na dinamični pristup dizajnu. Bio je prepoznatljiv po izboru i tretmanu tipografije, od neizbježne Helevtike i modernističke jednoznačnosti, do barokne zasićenosti i suptilnih međuodnosa bojanih tekstura. Tipografske kompozicije i njihove varijacije u debljini i međuprostoru pratile su orijentaciju čitanja što nije remetilo najsnažnijem grafičkom akcentu, a to je prepletivost različitih medijskih formi. Vrlo često fotografija, crtež ili obična stara razglednica te u kasnijem razdoblju digitalna grafika, bila je podloga dojmljivih vizualnih rješenja koja su sliku pretvarale u riječ ili obrnuto, riječi pretvarale u sliku, a da istovremeno djeluju i skladno i smisleno i asocijativno, ali ne i manje važno i često u “zafrkantskom” dijalogu.

Kod Predraga Spasojevića nije bila riječ o tome da vizualna rješenja, bilo plakati, publikacije, programi, mape ili samo loga, trebaju biti svjetska, nego da budu u skladu s duhom vremena. Da budu iskustveno složena, a da nimalo ne pokazuju odsustvo ideja, mašte ili straha od boje. Njegova rješenja bila su suvremena, ali ne slijepo trendovska, bila su vizualno domišljata i osmišljena, ali ne i razmetljiva i nametljiva. Upravo stoga što su bila rasterećena predvidljivosti, takva vizualna rješenja pružala su mogućnost za kreativnu komunikaciju s gledateljem. A riječ je o odnosu uzajamnosti. Možda je to i razlog njegove prepoznatljivosti i prihvaćenosti. A možda i stoga što je Predrag Spasojević bio jedan od rijetkih dizajnera kojeg krasi interdisciplinarnost, autor koji se jednako vješto koristio klasičnim medijima i digitalnim tehnikama, koji je tijekom čitavog svog djelovanja nastojao pratiti aktualnosti u svijetu dizajna bez podlijeganja nekoj maniri. Čak i kad je bio tome najbliži, u dugogodišnjoj seriji promotivnih materijala raznih turističkih zajednica Istre ili hotelijerskih kuća, on je uvijek intuitivno reagira na temu, sadržaj, promjenu konteksta pa i tehničkih uvjeta i uvijek je tome bio spreman podrediti neku apstraktnu notu unutar unaprijed definiranih zadatka. " (Jerica Zherl, iz predgovora katalogu izložbe)

Nakon otvorenja izložbe, u 21:30 sati, na labinskom Festivalu dokumentarnog filma, Shpeena Dox, slijedi projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Mapa puna snova“, redatelja Danila Lole Ilića, a u 23:00 sata koncert Elis Lovrić, autorice glazbe u filmu posvećenom Predragu Spasojeviću.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 11. kolovoza 2019.

Radno vrijeme galerije:
Od ponedjeljka do subote od 9 do 13 i od 19 do 22 sata.
Nedjeljom zatvoreno.