Scena

23.07.2019

STAGING A PLAY: ANTIGONE ove nedjelje u amfiteatru Parka skulptura

Park skulptura Dubrova ugošćuje Matiju Ferlina, hrvatskog koreografa, izvođača i redatelja koji u STAGING A PLAY: ANTIGONE eksperimentalnoj kazališnoj uspješnici propituje dramske likove i njihove funkcije u odnosu na potencijal jednog izvođačkog tijela. Svi likovi ove grčke tragedije svedeni su na jednog izvođača koji uz pomoć glasa, pokreta i prostora gradi cjelovitost situacije, narativa i odnosa.

Jedinstveni ambijent amfiteatra “Dolac” postaje pozornica ovom izazovnom koreografskom uprizorenju, koje najavljuje intrigantne kulturne programe u 2019. pod organizacijom udruge Mediteranski kiparski simpozij.

Izvedbeni projekt Staging a play: Antigone na engleskom jeziku, koreografa i izvođača Matije Ferlina nastavak je višegodišnjeg scenskog istraživanja izvedbenih praksi kroz dva autorska koncepta: solo-izvedbe kojom se bavio u seriji radova Sad Sam, i koncepta proširenih koreografskih uprizorenja u projektima pod zajedničkim nazivom Staging a play. Odabirom Antigone kao ishodišta Ferlin se odlučuje za još radikalniji i kompleksniji pristup ideji proširenog koreografskog uprizorenja, pri čemu dramska lica i njihove funkcije svodi na jedno izvođačko tijelo i jedan glas, zadržavajući narativ drame i logiku dramskih situacija. Do sada dokinuti element govora u slučaju Antigone postaje dominantni koreografski alat, element koji suvereno pregovara s tijelom i pokretom, uspostavljajući cjelovitu scensku sliku. Govor, iako prevladavajući, ostaje nevidljiv.

Prisutan je samo u svojoj manifestaciji, kao ozvučeni glas koji čujemo, dok njegov aparatus egzekucije, ono što ga izvodi, usta, ostaju skrivena oku gledatelja. Govor time ostvaruje potpunu scensku autonomiju, oslobođen i od tijela koje ga izgovara i od pokreta koji ga prati. Preuzimanjem funkcija i replika svih protagonista i odnosa koje oni kreiraju, Ferlin izlaže svoj izvođački korpus; pokret i govor, nizu situacija koje balansiraju na rubu izvedbene logike, neprestano poništavajući i obnavljajući relacije između izvedbenih elemenata, iz opisa dramaturga Gorana Ferčeca.

Matija Ferlin je hrvatski koreograf, izvođač i redatelj. Diplomirao je na School for New Dance Development u Amsterdamu. Neko vrijeme živio je i radio u Berlinu, a povratkom u Pulu svoje autorsko djelovanje posvetio je istraživanju i reartikulaciji različitih koncepata izvedbene umjetnosti i drugih medija kao što su kratki film, video i izložbe. Predstavljao je i izvodio diljem Europe i Amerike na raznim festivalima.

Park skulptura Dubrova, amfiteatar “Dolac”
28. 7.2019. u 21:30 sat
Ulaznice se kupuju na ulazu, od 20:30 sati. Cijena 35,00 kn.

STAGING A PLAY: Antigone
prema Sofoklovoj tragediji Antigona u prijevodu Dona Taylora

Koreografija i izvedba: Matija Ferlin
Dramaturgija: Goran Ferčec
Glazba: Luka Prinčič
Scenografija: Mauricio Ferlin
Oblikovanje svjetla i tehničko vodstvo: Saša Fistrić
Kostimografija: Matija Ferlin
Grafičko oblikovanje: Tina Ivezić, Matija Ferlin
Produkcija i organizacija: Emanat, Matija Ferlin
Koprodukcija: Mediteranski plesni centar, Svetvinčenat
Partneri: Bunker, Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, Istarsko narodno kazalište, Pula
Financijska podrška: Grad Ljubljana, Grad Pula, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija, Zaklada Kultura nova

*napomena: zbog održavanja predstave od 19:00 do 23:00 sati na području Dubrove bit će na snazi posebna regulacija prometa i ograničena mogućnost šetnje.