Lokalne vijesti

19.08.2019

U obnovljenom Circolu predstavljene tri knjige

Nakon gotovo dvije godine radova,  u petak navečer je, a u povodu obilježavanja Dana Grada Labina, u Malom kazalištu `Circolo` održano predstavljanje čak tri knjige.  O izvršenim radovima govorila je predsjednica Zajednice Talijana Giuseppina Martinuzzi Daniela Mohorović. Podsjetila je da je u 2018. godini završena sanacija krova zgrade Malog kazališta, vrijedna 598.263,75 kuna, a čiju je obnovu financirala i Talijanska unija, dodijelivši iznos veći od 475 tisuća kuna. U Malom kazalištu posebno je zanimljiv njegov strop, kojeg je 1893. godine dekorirao pulski umjetnik Giovanni Demori, 20-ih godina 20. stoljeća ga obnavlja De Francesci, a koncem 70-ih godina restaurirao ga je labinski akademski slikar Eugen Kokot. No, zbog njegove dotrajalosti, obavljeni su radovi na učvršćivanju vapnene žbuke plafona u zgradi Malog kazališta kroz dvije faze. Vrijednost tih radova iznosila je 331.243,75 kuna s uključenim PDV-om. Paralelno sa građevinskom sanacijom plafona, izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na Circolu u vrijednosti od 300 tisuća kuna s uključenim PDV-om. Završetkom, četvrte faze radova, već ovog tjedana planira se početak radova na postavljanju parketa. 

Osim parketa u narednom razdoblju planira se i obnova cjelokupnih instalacija zgrade, pozornice te fasade kako bi Circolo zasjalo punim sjajem kakvog i zaslužuje jedno kulturno zdanje. Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada u svom je obraćanju istaknula kako je Grad sa Talijanskom unijom postigao dogovor o sufinanciranju obnove krova upravo na Dan Grada prije 2 godine, i od tada se u malom kazalištu neprestano radi, što je potvrda zajedničke velike volje za obnovom circola. "Posebno sam emotivna večeras jer sam cijelo svoje djetinjstvo provela na ovoj pozornici. Čestitam autorima koji su predstavili svoje knjige večeras, i svima vama sretan Dan Grada Labina.", zaključila je. 
 
 
Osim zamjenice gradonačelnika skupu su prisustvovali predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Marin Corva te predsjednik paritetne komisije Alessandar Bon, gradonačelnik pobratimljenog grada Manzana te drugi  uvaženi gosti iz Italije. Kulturni program započeo je nastupam zbora Minicantanti u pratnji članica XXL. Uslijedilo je predstavljanje knjige Silvie Dai Pra, „Ne pozdravljajte nikoga. Povratak u Istru“, a nakon nastupa mješovitog pjevačkog zbora Giuseppina Martinuzzi, Tullio Vorano predstavio je knjigu „Pabirci Tomasa Lucianija za povijest Labina“. Za kraj predstavljena je i knjiga `Lo Schiavone`, Daniela Načinovića s podnaslovom "Versi italici di un poeta croato – antologia dell'autore".