Lokalne vijesti

11.09.2019

Ove subote Sajam pčelinjih proizvoda i otvaranje Edukativnog gradskog pčelinjaka

Prošle subote, zbog lošeg vremena odgođen, a u sklopu međunarodnog projekta suradnje „MED-O-VITA“, Sajam pčelinjih proizvoda i otvaranje Edukativnog gradskog pčelinjaka održat će se ove subote, 14.rujna. Sajam pčelinjih proizvoda će se na rivi u Rapcu počinje u 18 sati. LAG „Istočna Istra“, u ulozi nositelja projekta, zajedno sa partnerima na projektu LAS s CILjem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline predstavit će med i pčelinje proizvode svojeg područja. U sklopu projekta MED-O-VITA izrađena je i zajednička kuharica „Recepti s medom“ u kojoj je svaki LAG predstavio po 5 recepta s vlastitog područja u suradnji sa ugostiteljima. 

S područja LAG „Istočna Istra“ ovoj kuharici svojim receptima doprinijeli su Florian Radićanin i Agroturizam „PINETA“ sa receptom Palačinke s kozjom skutom i medom, Ljiljana Mekiš i Agroturizam „GIOVANNA“ sa receptom Patka s medom i narančom s kuglicama od riže, Leone Višković i Alvona d.o.o. Labin sa receptom Karamelizirane kruške sa skutom i medom, Denis Peteani i Hotel Peteani sa receptom Labinski krafi sa kremom od meda te Toni Dragičević i restoran Due fratelli sa receptom Burger od ribe s kremom od buče i meda. S ciljem veće prepoznatljivosti meda te njihove primjene u kulinarstvu u Rapcu na rivi održat će se i međunarodni cooking show na kojem će se pojedini recepti na bazi meda pripremati. 

Zainteresirani posjetitelji moći će tako besplatno degustirati Karamelizirane kruške sa skutom i medom (Alvoda d.o.o.), burger od ribe s kremom od buče i meda (Due Fratelli), kranjsku kobasicu s medom, loški kruh te orahove štrukle s medom (LAS loškega pogorja), medni kruh i domaće pileće varivo s knedlom i medom iz pokrajine Koroške (LAS Mežiške doline), medni sladoled, žlikrof od pira punjen suhim voćem i preliven medom (LAS s CILjem). 

Sajam pčelinjih proizvoda otvoriti će Kulturno umjetničko društvo “Ivan Fonović Zlatela” Kršan. U okviru ovog projekta izgrađen je Edukativni gradski pčelinjak u Labinu (Viletama) koji će svoja vrata otvoriti za sve zainteresirane u subotu s početkom u 11:00 sati. LAG provodi ovaj projekt u suradnji sa Pčelarskom udrugom Labin. Projekt doprinosi prepoznatljivosti područja pčelarstva i valorizaciji pčelinjeg proizvoda, diversifikaciji turističke ponude, očuvanju prirodnog okoliša i razmjeni iskustva i znanja na području LAG-a.