Novosti

12.09.2019

Ažuriraš li svoj mobitel?

U ovo moderno doba okruženi smo tehnologijom i ona je postala sastavni dio našeg života. Iskoristit ću mogućnost metafore kako bi slikovno približio neke bitne činjenice. Kada kupimo jedno računalo, laptop ili mobitel dobili smo ono što nazivamo hardver, vidljive vanjske dijelove. Međutim ako nemamo softver, skup programa koji nam je neophodan, ništa ne možemo učiniti s tim novim komadom tehnologije, on je neupotrebljiv. Kada se čovjek rodi isto krene učiti i skupljati programe, uči kako biti dio zajednice, funkcionirati, izvoditi neke funkcije i radnje. Oni su nam neophodni i omogućavaju nam da budemo funkcionalni u svijetu u kojem živimo.

Postoji nekoliko razina programa koje stječemo ili dobivamo. Ja ih volim podijeliti u tri kategorije: osobni, obiteljski i kolektivni. U osobni spektar spada sve ono što smo mi proživjeli od trenutka od kada smo bili začeti u utrobi majke, pa do dana današnjega. Svako iskustvo, doživljaj, događaj ili trauma ostavlja trag na nama i formira određene programe, stavove ili najdublja uvjerenja.

Obiteljski programi su oni koji se generacijama prenose s koljena na koljeno. Postoje neka pravila koja su glasno izrečena, ali isto tako postoje neizgovorena pravila. Izgovorena pravila su svima jasna, o njima se može raspravljati, pričati, pa čak ih i mijenjati. Neizgovorena pravila predstavljaju drugačiju priču, ona mogu također biti dogovorena među članovima obitelji, ako nisu nikada otvoreno priznata ili se o njima ne priča. Tako u nekim obitelji nije dozvoljeno biti ljut, ali je uredu da se bude depresivan, ne smije se dozvoliti strah ili je on dopušten samo ženskim članovima obitelji, muškarci ga moraju potisnuti ili negirati, te umjesto toga pokazati agresivnost. Biti tužan isto tako, pa motiviramo ljude da gledaju svjetliju stranu života i sl. Svađe u nekim obiteljima nisu dozvoljene, nema nikakvih konflikata, poželjno je da su svi suglasni, a negdje je konflikt jedini način da se članovi međusobno povežu, jer su argumenti bolji od toga da osoba bude hladna i indiferentna. 

Kolektivni programi uvjetuju širi spektar osoba, društvo, naciju ili svjetsku populaciju. To su uvjerenja koja se žive na razini kolektiva, pa ćemo određenim nacijama pripisati određena svojstva ili načine ponašanja. Kolektivna svijest se može vidjeti i ako usporedimo moderna i tradicionalna društva, postoje drugačija pravila i norme. 

Bilo koje računalo ili mobitel da danas koristimo od nas zahtjeva da ga ažuriramo, zato što razvoj tehnologije ne staje, naprotiv svakodnevno se ostvaruju novi dometi. Možda je grubo usporediti čovjeka s tehnološkim izumom, ali ako se on ne ažurira i ne mijenja, naprosto ne može više funkcionirati je njegov sustav nije podržan za novo. Naša životna energija uglavnom je usmjerena u sistem koji se bazira na ova tri glavna stupa, i na temelju njih stvara vanjska iskustva. Naša je odgovornost da otvorimo te ladice i pogledamo što se u njima nalazi, napravimo svojevrsnu inventuru i ažuriramo naš softver.

Antonio Mrzlić,
gestalt psihoterapeut
amerselli@gmail.com