Novosti

26.09.2019

Vrijeme je za nov komad namještaja

Nakon tri kolumne u kojima sam vam pokušavao dočarati kako smo u našim odabirima puno manji individualci nego što to mi uistinu mislimo, kako su naše odluke i izbori vrlo često uvjetovani našim uvjerenjima i iskustvima, vrijeme je da napravimo redizajn našega stana ili naše kuće. Ne trebamo ići daleko, prevaliti puno kilometara oko kugle zemaljske, upisati brojne tečajeve i sl. kako bi napravili promjenu u našem životu. Sve se nalazi u nama i oko nas. Sve što nam je potrebno tu je.

Dok sam vodio radionicu za prvi dan jeseni bio sam inspiriran da govorim o duši i o njezinoj njezi. Pričajući o tim sferama koje su neopipljive i ponekad ih je teško shvatiti, govorio sam također kako se duša izražava u prostoru u kojem živimo. Ako promatramo kako je osoba organizirala svoj životni prostor, što se u njemu nalazi, koje predmete drži i čuva možemo doznati toliko puno informacija o samoj osobi i njezinom životu. Ako je neki dio naše kuće ili stana u neredu da li to odražava neku sferu našega života. Ako je naša spavaća soba na neki način „problematična ili nesređena“ kakva je naša intimnost i partnerstvo, ako je stol u blagovaonici pretrpan s puno različitih predmeta i ne možemo ga pospremiti odražava li to našu komunikaciju koja je predstavljena tim vanjskim prostornim izričajem.

Želim vas pozvati da istražite malo svoje unutarnje prostorije, da pogledate što je to što bi renovirali u svome životu i napravili redizajn. Postoji jedna osoba koja vam u tome može pomoći i koja posjeduje sve kapacitete da to napravi: vi.

Odvojite malo vremena, odaberite jedno područje svoga života koje vas možda žulja. Učinite ovu malu meditaciju zamišljajući da promatrate kazališnu predstavu ili film. Odmaknite se, postanite promatrač i objektivno opišite što se događa s osobom i područjem koje promatrate. Zatim pogledate u svoje roditelje i kako su oni živjeli i djelovali na određenom području.

Posljednji korak koji možete učiniti je da pogledate u očevu ili majčinu obitelj, ili u one članove vašeg obiteljskog sistema čiji ste model preuzeli. Kada imate cjelokupnu sliku i kada se uvidjeli dinamiku, vaš zadatak je da ono što se događa apstrahirate u jednu rečenicu, odnosno u jedno vjerovanje.

Naša uvjerenja se vide u naše konkretnom životu i načinu na koji ga živimo. Jednostavnim promatranjem kako i što radimo doći ćemo do odgovora koje je to uvjerenje koje formira našu stvarnost ili realnost. Kada postanemo svjesni to je prvi korak u promjeni i redizajnu našega života. Postoji mogućnost da koristimo naš vlastiti um kako bi „sami sebi mazali oči“, međutim dvije stvari nikada ne lažu: tijelo i djela. Tijelo će u krajnjem slučaju ono što je potisnuto, skriveno i nevidljivo izraziti kroz simptom ili bolest, a naša djela očituju se u konkretnom životu kroz ono što živimo. Odvojite malo vremena i podružite se sami sa sobom, a do sljedeće kave veliki vam pozdrav!

Antonio Mrzlić
gestalt psihoterapeut
amerselli@gmail.com