Lokalne vijesti

05.10.2019

Tri sata odgovarali na sva pitanja o projektu odvodnje Aglomeracije Labin-Raša-Rabac

Pred 70-tak građana sinoć je u Raši predstavljen projekt sustava odvodnje Aglomeracije Labin-Raša-Rabac, a nakon što je Projektni tim nedavno prihvatio Studiju izvedivosti. Projekt je predstavio Josip Jozić, voditelj Studije iz tvrtke WYG savjetovanja: (ton – Josip Jozić). Projektom je predviđeno: (ton – Josip Jozić 1). Sada je pred vama cjelovito rješenje teško 501 milijun kuna, koje EU financira sa 73,71 posto, Hrvatske vode sa više 10 posto, i državni proračun sa preko 10 posto, na jedinice lokalne samouprave ostalo je oko 7 posto.“, zaključio je Jozić. 

Pitanje odvodnje u Labinštini godinama je problem i građani su najviše pogođeni dosadašnjim odgađanjem projekta, stoga je dio njih u raspravi izrazio skepsu oko samog projekta i rokova. Predstavnici lokalnih vlasti na to su uzvratili kako oni ničime ne koče projekt, štoviše ubrzavaju ga koliko god to procedure dopuštaju. Najavili su kako će do konca godine biti dovršene i izmjene prostornih planova, što su posljednji zadaci u rukama lokalne vlasti. 

Potom projekt ide na mišljenje u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i nakon pozitivne ocjene može se pristupiti javnoj nabavi za poslove projektiranja sustava odvodnje. Labinski gradonačelnik Valter Glavičić istaknuo je sinoć kako je nosilac ovog projekta tvrtka Hrvatske vode i kako ubuduće najviše o njima ovisi brzina radova. 

Naglasio je još i kako se projekt treba dominantno financirati novcem iz EU, dok će Labinština snositi tek sedam posto vrijednosti ukupnog projekta. Inače, vrijednost je gotovo 500 milijuna kuna za ukupni projekt odvodnje u trokutu Labin-Raša-Rabac. Glorija Paliska, načelnica Općine Raša, okupljenim je građanima rekla kako je projekt značajno ubrzan dolaskom novog labinskog gradonačelnika Glavičića i da je posve neproduktivno stalno se vraćati u prošlost. 

Sve ovo vrijeme poslužilo je da se utvrde najbolja rješenja i najbolje tehnologije za cjelovito rješavanje sustava odvodnje. Građani su najviše pitanja postavili oko same tehnologije pročistača otpadnih voda, njegovih ograničenja, kapaciteta i procjene rizika. Prezentaciji, koja je potrajala puna tri sata, prisustvovali su i predstavnici Hrvatskih voda, voditelj projekta Aglomeracija Labin-Raša-Rabac Dražen Kamber, voditelj labinske ispostave Vitomir Skandul, kao i predstavnik Vodovoda Igor Poldrugovac.

FOTO: Tanja Škopac