Novosti

07.01.2022

Kako donijeti dobru odluku?

Tko se nije našao pred nekim odabirom, kada treba odlučiti kojim smjerom krenuti, koju odluku donijeti, što učiniti, kako će to djelovati na nas i okolinu koja nas okružuje?! Kada se čovjek pronađe na nekoj takvoj raskrsnici vrlo često je zbunjen: um ima tisuću i jednu hipotezu, nudi mnoge scenarije i opcije. Srce s druge strane osjeća razne emocije, ponekad je podijeljeno, ponekad u potpunosti zbunjujuće. Kada se nađemo u tom kaosu, kada stanemo između uma i srca, koji su vrlo često sami sa sobom posvađani, nije nam jasno što je za nas najbolje niti što odabrati i odlučiti.

Vrlo često se nađem u poziciji da netko pokuca na moja vrata ili nazove kako bi potražio pomoć pri donošenju neke odluke. Ali prije svega moram vam reći da jedina osoba koja može donijeti odluku ste upravo vi – i jedino vi znate što je za vas dobro. Postoje neki načini ili metode pomoću kojih možemo osjetiti što je za nas to dobro. Prije svega to možemo učiniti tako da se oslonimo na naše tijelo: to je izvrstan instrument ili naša rezonantna kutija koja zna puno bolje od uma i srca. Oni samo mali dio našega bića i kada slušamo samo jedno ili oboje, to je kao da se oslanjamo na 20% informacije. Kada slušamo cjelokupno naše biće, kada se usredotočimo na određeni izbor i provjerimo kako naše tijelo na to reagira, možemo dobiti izvrsne informacije koje nam mogu pomoći da odlučimo uskladu s onime što je za nas u ovom trenutku dobro. Puno puta sam se osvjedočio osobama koje koriste svoje tijelo i na temelju toga donose uistinu bitne odluke i rezultati su uvijek u skladu s onime što je tijelo pokazalo.  

Svaka je osoba odgovorna za sebe i svoj vlastiti život. To konkretno znači da terapeut ne može odlučivati umjesto vas niti vas može savjetovatiti što da odlučite u datim okolnostima. Ta moć pripada isključivo vama! Terapeut, ako imate neku nedoumicu ili pitanje što i kako poduzeti, može vam pomoći da vam osvijesti sve aspekte vaše priče ili pitanja i da vam pomogne shvatiti zašto i zbog čega ste se možda našli u takvim okolnostima. Tada kada imate više svjesnosti o vašem pitanju možete donijeti svjesniju odluku. Postoji samo jedna osoba koja je odgovorna za vas – vi. Ako odlučite nešto, a ne znate kako dalje, tada možete upitati terapeuta da vam pomogne da pronađete podršku ili razriješite ono što vas sprječava da napravite sljedeći korak. Zadaća terapije je da vam povrati vašu osobnu moć i osvijetli kapacitete koje posjedujete za kreiranje vlastitoga Života.

Ako niste sigurni što i kako, uvijek možete potražiti pomoć sa strane, ali budite svjesni da ste vi ti koji moraju odlučiti. Nitko ne poznaje vaš svijet bolje od vas, nitko ne razumije vaše potrebe kao vi. Savjetovati se s nekime može biti uistinu značajno i bitno, ponekad ugledamo sebe iz nekog novog kuta ili dobijemo neku novu informaciju koja nam može biti od velike koristi. Ponekad shvatimo da naše pitanje je u dubini sasvim drugačije i tada se opet sve mijenja i ponekad onda imamo mogućnost da transformiramo čitav naš život. Ono što vas ja želim potaknuti je da probate slušati vaše tijelo, da eksperimentirate s novim načinom donošenja odluke i da dopustite da vas iznenadi sa svojom mudrošću.

Antonio Mrzlić
gestalt psihoterapeut
amrselli@gmail.com