Lokalne vijesti

15.10.2019

Pićanci su prepoznali i prihvatili projekt Živa štrigarija

Danas su u Pićnu na konferenciji za novinare predstavljane sve realizirane aktivnosti na projektu  Živa coprnija – Živa štrigarija, koji je s realizacijom započeo 1.kolovoza 2017, a završava 30.studenoga 2019. Projektu je glavni cilj aktivno njegovanje bajoslovne baštine Pohorja i Istre kroz razvoj nekih novih kulturno-turističkih proizvoda ruta Putovima Žive štrigarije od Pohorja do Istre, slikovnice Priče Pohorja i Istre, digitalnog vodiča Živa štigarija na dlanu, festivala Štrigarija uživo te suvenira Živa štrigarija za uspomenu, kazala je u ime Općine Pićan Elis Baćac, viša stručna suradnica za ekologiju, kulturu i turizam. 

U projektu sudjeluju partneri iz Slovenije, Razvojno informacijski centar Slovenska Bistrica, kao noseći parter, Beletrina – institut za izdavačku djelatnost, Znanstveno istraživački centar Slovenske akademije i umjetnosti te partneri iz Hrvatske Općina Pićan, Etnografski muzej Istre i Udruga Val kulture. Jedan od pridruženih partnera je Turistička zajednica središnje Istre, pa je njezina direktorica Sanja Kantaruti istaknula kao će aktivnosti na projektu doprinijeti daljnjoj promociji destinacije: (ton – Sanja Kantaruti). Ravnateljica Etnografskog muzeja Istre dr.sc. Lidija Nikočević rekla je kako su oni projektu doprinijeli prije svega osiguravanjem potrebne građe koja je kasnije bila interpretirana: (ton – Lidija Nikočević). 
 
Elis Baćac, govoreći o realiziranom tijekom projekta, rekla je kako im još predstoji održavanje radionice za prosvjetne djelatnike, kao i izrada nacrta Centra za očuvanje tradicije bajoslovlja u Pićnu. Dizajnersko idejno rješenje za Centar izradit će Arhitektonski fakultet iz Zagreba, a na primjeru ruševine do zida svete Helene. Predstoji i, 15. studenoga sudjelovanje na festivalu Štigarija uživo u sklopu Kornfesta u Slovenskoj Bistrici na kojem će se predstaviti s plesnom predstavom „Irij“,  kolaž show-om Trilja i kazališnim performansom  „Bijeli vuk“, koji je specifičan za Pićan jer uprizoruje krsnike i vile, a u kojem glume Pićanci Martina Bilić, Ivana Tončinić, Leona Koren, Marina Gojatanić i Katarina Širol pod redateljskom palicom Davida Petrovića. U aktivnostima projekta Živa štrigarija, kazala je Elis Baćac, bilo je uključeno oko 700 sudionika: (ton – Elis Baćac). 
 
Projekt Živa coprnija-Živa štrigarija ukupno je vrijedan 926.478,47 eura, a financiran je iz Interreg programa Slovenija-Hrvatska.