Scena

05.01.2022

Dan kada su se zakotrljali Stonesi!

Prije nego što su se zaljubili u blues, prije nego što su počeli pisati pjesme, prije nego što su osnovali jedan od najpoznatijih bendova na svijetu, Mick Jagger i Keith Richards zajedno su vozili tricikle. "Znam za Keitha od kad znam za sebe", rekao je Mick za časopis Rolling Stone 1995. "Živjeli smo u susjednim ulicama; njegova majka poznavala je moju majku i bili smo zajedno u osnovnoj školi. Nismo si bili najbolji prijatelji, ali bili smo prijatelji.’’

Buduće rock zvijezde odrasle su u Dartfordu, na istočnom rubu Londona. Kad se obitelj Richards preselila u drugu četvrt, Jagger i Richards otišli su u različite škole i sve se rjeđe viđali. U tinejdžerskim godinama i jedan i drugi zaljubili su se u rock and roll, a Jagger je čak imao bend.

Richards je znao da Jagger nastupa, no kretali su se u različitim krugovima. Mick je pohađao ekonomsku, a Keith umjetničku školu.

Zanimljivo njihovi putevi ponovno su se isprepleli baš na današnji dan, 17. listopada 1961. godine na željezničkoj stanici u Dartfordu. Keith je sa sobom imao gitaru, a Mick Jagger u rukama je nosio dvije ploče: Rockin’ at the Hops Chucka Berryja i The Best of Muddy Waters. Njih dvojica započeli su razgovor o rocku i bluesu. Želeći čuti ove ploče, Richards je tog poslijepodneva pozvao Jaggera na čaj. Sve ostalo je povijest.

Inače, kažimo i da bi Chuck Berry 18. listopada proslavio 93. rođendan. On i Keith Richards više su puta zajedno nastupali. ''Zbog njega sam imao ‘šljivu na oku’. Ostavio je gitaru u backstageu, a ja sam došao i uzeo je, prisjeća se Keith Richards. Chuck Berry se vratio i rekao mi neka je pustim, a zatim me udario.’’

No, njihova ljubav trajala je dugo. Kada ga je Richards uvodio u Kuću slavnih rocka 1986. rekao je: "Teško mi je govoriti o Chucku Berryju jer sam 'pokupio' sve što je ikada odsvirao. To je gospodin koji je sve počeo".