Novosti

17.10.2019

Krug života

U mom svakodnevnom životu volim promišljati o stvarima koje primijetim oko sebe, a osobito me inspirira priroda koje je neprestano u promjeni i naše ljudsko tijelo koje na savršeni način reprezentira našu dušu i psihu, te reflektira nam bitne procese i mehanizme koje kao ljudska bića posjedujemo na svim razinama. Kada promatramo prirodu kako se neprestano mijenja, odnosno kako pleše u ciklusima, ona nam daje veliku poruku: ništa nije trajno, sve prolazi, sve se mijenja, neprestano se transformira iz jednog oblika u drugi. Ovaj prikaz ciklusa koji cijeloga svoga života svjedočimo i gledamo govori nam kako je promjena ustvari stabilna. Točno znamo da nakon zime kada je sve mrtvo u jednom trenutku počinje iz tame nicati nov Život i sve se ponovno počinje buditi. Uz to i drevni antički filozofi ostavili su nam bitnu spoznaju: Panta rei – sve teče. Davno su nam rekli da se ne isplati držati za stvari i dijelove života koji su odavno završili, da nema ništa toliko strašno ako se prepustimo toku i otpuštanju. Promjena je stabilna, promjena je neophodna, promjena je nužna.

Jesen u koju smo ušli nosi duboku poruku: priroda koja je od proljeća, preko ljeta nosila svoje predivno ruho, donosila plodove u kojima smo mogli uživati, sada otpušta sve ono što joj više nije potrebno. Gledajući u stabla i šume vidimo kako se priroda poigrava raznim nijansama boje. Umiranje prirode nosi svoje čari, ponekad nas ostavlja bez riječi i uči nas o dubokim istinama Života. Naravno mi od cijele priče vidimo stablo i nismo sposobni da ugledamo šumu, ali upravo nas i ovi procesi prirode uče da je i sama Smrt u službi Života. 

Lišće koje napušta stablo, vraća se ponovno k Zemlji: mjesto odakle je na neki način poteklo, sada ga ponovno prima natrag. List pomaže stablu, omogućava mu neke od najbitnijih procesa pomoću kojih stablo proizvodi hranu, raste i stvara kisik. List provodi svoj radi vijek, a na koncu dolazi kraju svojoj služi. Ali moram vam reći kako tu ne završava njegova priča. Kada se vraća zemlji on je počinje njegovati, pretvara se u hranu koja ponovno njeguje stablo. To je krug Života. Poznati pisac Thich Nhat Hanh govori kako se u životu lista pronalazi mudrost o kojoj možemo puno kontemplirati i meditirati.

A sada idemo malo konkretno! Što to nama bitno poručuje?! Nismo stvoreni za statiku! Čovjek nije kip, živi je organizam koji se na atomskoj bazi tjedno mijenja (atomi nekih organa po dr. Deepaku Chopri se tjedno mijenjaju što znači da npr. imamo novi kostur svaka tri mjeseca…) što znači da tijelo je u neprestanoj promjeni. Nama je svojstveno kao i cijeloj prirodi da rastemo, da se razvijamo, na se mijenjamo. Ne treba se bojati promjene, ne trebate se bojati otpuštati staro lišće. Sve što otpustite iz vašeg života (identitet, osobe, situacije…) postaje vaš novi temelj, postaje mjesto na kojemu će nastati vaše novo proljeće. Da, može djelovati na trenutak toliko bolno, stravično i zastrašujuće, ali nemojte zaboraviti širu sliku! Iskoristite jesen da razmislite malo o ovoj bitnoj temi, oslobodite se i napravite mjesto za novo svitanje.

Antonio Mrzlić
gestalt psihoterapeut
amerselli@gmail.com