Novosti

25.10.2019

Pronađi svoj centar

U modernom i globaliziranom svijetu u kojem živimo sve se događa poprilično brzo, premda dan i dalje traje 24 sata, ponekad imamo dojam da se sve kreće toliko brzo. Kažu da zahvaljujući globalizaciji ono što se je nekada događalo u deset godina sada se dogodi u godinu dana, što nam ukazuje na činjenicu kako, zahvaljujući vrlo brzom protoku informacija i tehnološkom razvoju, čovjek umjesto da dobije više vremena i postane „slobodniji“, našao se na drugom kraju. U toj zbrci bitno je da se brinemo o sebi i da budemo „centrirani“, povezani sa sobom i svojim bićem.

Kako izgleda naš centar? Gdje ga možemo smjestiti? Nema odgovora na ova pitanja, i kada osobe zamišljaju svoj centar mogu ga smjestiti u različite dijelove svoga tijela. Ponekad mu daju kružni oblik ili ga crtaju u koncentričnim krugovima, pa on postaje kao sredina ili nepomični dio kotača koji se okreće ili vrti. Možete na par trenutaka zatvoriti svoje oči i probati zamisliti i istražiti kako izgleda taj vaš centar i osjetiti gdje ga možda možete smjestiti u svom tijelu. Naš unutarnji centar je neutralno mjesto gdje doživljavamo svojevrsni unutarnji balans. Joseph Campbell, poznati autor i pisac knjige „Junak s tisuću lica“, napisao je kako unutar nas postoji mjesto tišine koje moramo prepoznati i držati, a ako izgubimo taj centar osjećat ćemo da smo u tenziji i da se naprosto raspadamo.

Kada se nađemo u našem centru, kada postanemo centrirani onda smo usklađeni sami sa sobom, sa svojim potrebama. Tada smo u kontaktu sa svojim unutarnjim svijetom i okrećemo se prema sebi, što znači da koristimo našu vlastitu unutarnju mudrost, da pronalazimo mjesto s kojega možemo dobro biti sa Svijetom, i da nam nije potreban vanjski faktor da bi bili sretni i zadovoljni. Krećemo iznutra. 

Prvi korak je da postanemo svjesni da smo van centra. Možete si postaviti neki podsjetnik na mjesto gdje često boravite, neki simbol koji će vas podsjećati da živite i djelujete iz centra. To može biti npr. krug s točkicom u sredini koji ćete zalijepiti na monitor računala na vašem poslu. Svaki puta kada vidite taj simbol automatski ćete se podsjetit da provjerite sa sobom gdje ste. To će vam u konačnici pomoći da steknete određenu rutinu. Kada zapazite da ste uznemireni, da ste izgubili mjesto koje vas podržava i na kojem čvrsto stojite, napravili ste veliki posao jer ste postali svjesni. Znači, da ponovimo: prvo što morate napraviti je pronaći svoj centar, vizualizirati kako on izgleda i osjetiti na vašem tijelu ako postoji mjesto na kojem ga možete osjetiti. To je također bitno jer ne postoji pravilo kako i na koji način se u njega vratiti, ali postoji istraživanje i eksperimentiranje. Shvatite to kao osobni put upoznavanja sebe! Nitko nije kao vi – ne postoji dvoje istih ljudi. 

Navest ću nekoliko metoda koje možete probati upotrijebiti. Usmjeri svoju pažnju na disanje i samo promatraj svoj dah i kako se njegova kvaliteta polako mijenja ili uzmi par dubokih i pročišćavajućih udaha (pravilan trbušni udah s opuštanjem mišića ramena i vrata). Jedna metoda je da koristimo kreativnu vizualizaciju te zamislimo da smo stablo, naše korijenje koje je duboko u zemlji, ukorijenjenost, kako je naše deblo stabilno i čvrsto, a grane se prostiru visoko prema nebu. Ponekad, ako možete, dobro je zauzeti takav fizički stav. Možemo se također ustati i lagano raširiti noge, ruke staviti uz tijelo u obliku trokuta. Zamislimo da smo planina, naše dno koje je široko, čvrsto, stabilno, a vrh koji ide prema nebu postaje kao piramida uzak i šiljast. Osjetite svojim tijelom kako ste čvrsti i stabilni. Ponekad je dovoljno da osjetimo samo kako naše noge dodiruju tlo, da osjetimo zemlju, podršku koja dolazi od čvrstog tla.

Ovo su sve kratke vježbe, i preporučujem vam da napravite svoj mali ritual, odmah ujutro prije nego što uđete u ovaj užurbani svijet. To može biti samo par minuta, ali ako već ujutro nismo povezani sa sobom, sa svojim bićem možemo cijeli dan „vrludati“ svijetom. Ovo je kratka higijena naše duše, vrlo jednostavna i vrlo bitna! Svatko tko posjeduje auto zna koliko je bitno da on bude centriran, inače vrlo brzo ćemo istrošiti naše nove gume! Želim vam da zatvorite vaše oči, da istražite svoj centar, da pronađete svoj mali ritual kojim ćete se u svakom trenutku moći vratiti k sebi i koji će vam pomoći da vozite na duge staze.

Antonio Mrzlić
gestalt terapeut
amerselli@gmail.com