Lokalne vijesti

04.11.2019

U Šušnjevici u petak otvaranje Interpretacijskog centra Vlaški puti

U zgradi škole u Šušnjevici u petak će se svečano otvoriti Interpretacijski centar Vlaški puti. Interpretacijski centar Vlaški puti opremljen je u sklopu projekta Učka 360˚ te je, uz Centar za posjetitelje Poklon te volontersko-informacijske centre u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi, ključni infrastrukturni zahvat koji će se realizirati do kraja projekta. Interpretacijski centar osmišljen je kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik, koji je lokalno blago, ali i zaštićena nematerijalna kulturna baština Hrvatske, s obzirom da je došlo do prekida prirodnog prijenosa s roditelja na djecu, čime je vlaški jezik postao visoko ugrožen. 

Interpretacijski centar realizirala je Općina Kršan, koja je partner u provedbi projekta Učka 360˚, a autori su Viviana Brkarić, Tamara Nikolić Đerić i Valter Stojšić.  Ukupna vrijednost Projekta Učka 360˚ je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok  su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri na provedbi projekta – Javna ustanova Park prirode Učka, Općina Kršan i Udruga BIOM. 
 
Realizacijom svih aktivnosti u sklopu projekta Učka 360˚, koje uz infrastrukturu uključuju i razvoj programa za posjetitelje, povećat će se privlačnost i raznolikost sadržaja Parka prirode Učka te će se unaprijediti obrazovni kapacitet Ustanove, s ciljem podizanja razine znanja posjetitelja i lokalnog stanovništva o Parku i potrebi zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine.