Lokalne vijesti

15.11.2019

Prvih 50 godina Udruženja obrtnika Labin

Udruženje obrtnika Labin sinoć je prigodnom svečanošću obilježilo 50 godina djelovanja. Pripala mi je čast biti prvim među jednakim te s mojim kolegicama i kolegama iz Upravnog odbora graditi ovogodišnji bogati program kojim smo željeli na jedan inovativan, funkcionalan i koristan način za širu zajednicu, obilježiti pola stoljeća djelovanja našeg  Udruženja. Realiziran je čitav niz korisnih edukacija koje pridonose boljoj informiranosti naših članova te potičemo njihova ulaganja u dodatno obrazovanje, rekao je na svečanosti predsjednik Udruženja Elvis Diminić: (ton – Elvis Diminić). 

Prisjetio se on i osnivanja Udruženja koje je službeno zaključeno upisom u Registar udruženja građana. „Taj cijeli proces od održavanja Osnivačke skupštine Udruženja samostalnih zanatlija, autoprijevoznika i ugostitelja Labin, kako smo se tada zvali, do same registracije trajao je od 14.studenoga 1968. do 3.ožujka 1969. U tom trenutku bilo je registrirano svega 120 obrtničkih radnji različitih djelatnosti. Naše Udruženje danas ima 677 članova.“, nastavio je Diminić: (ton – Elvis Diminić 1). 
 
 
Želim svim našim članovima i onima koji će to tek postati, da budu prepoznati kao vrsni  majstori zanata po staroj izreci : Vrijedne ruke i čisti obraz ništa ne može zamijeniti, zaključio je predsjednik Udruženja obrtnika Elvis Diminić. Udruženje obrtnika Labin nije najveće, ali ja zasigurno jedno od najaktivnijih u pružanju svih potrebnih usluga obrtnicima i upravo vi igrate važnu ulogu u obitelji obrtništva i pravi ste primjer da veličina nije presudna već su to aktivnosti i provedeni projekti, kazao je čestitajući jubilej predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić te dodao: (ton – Robert Momić). 
 
 
Sudionicima svečanosti obratio se i zamjenik labinskog gradonačelnika Zoran Rajković: (ton – Zoran Rajković). Prvih, kako je rekao 50 godina, Udruženju obrtnika Labin čestitao je i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Bez obzira na djelatnost i od kuda dolazili, svi imamo iste probleme, ustvrdio je Ranogajec i dodao: (ton – Dragutin Ranogajec). Dotaknuo se i problema sive ekonomije te rekao kako će od Vlade tražiti da u prvoj polovici iduće godine donese izmjene Zakona o zabrani i sprečavanju obavljanja neregistriranih djelatnosti: (ton – Dragutin Ranogajec 1).  
 
Na svečanosti su obrtnicima s 40 i više godina staža podijeljena priznanja, a zahvalnice su dobili i svi bivši predsjednici, kao i zaslužne institucije. Posebna priznanja dobili su Domagoj Ostović za najuspješnijeg mladog obrtnika, Đani Bubić za najaktivnijeg obrtnika i Arduino Golja kao predsjednik s posebnim zaslugama.