Novosti

05.12.2019

Sve što trebaš - u tebi je!

Mnogo puta možemo čuti - sve što ti treba nalazi se već u tebi. Vjerujem da je to tako, vjerujem da svako ljudsko biće posjeduje kapacitet da se nosi sa svime onime što život donese na naš put. Ponekad možda zaboravimo ili zaglavimo u nekim obrascima, pa nam je potreban netko sa strane kako bi nam reflektirao ono što činimo ili pomogao nam da se oslobodimo onoga što nas drži, ali to je uvijek na način da nam pokaže našu snagu i dovede nas do nas samih kako bi mogli obaviti taj korak. Terapeut, učitelj, voditelj… ne može preuzeti odgovornost za naš život, ne može živjeti umjesto nas, ali nam može pomoći u tome da povratimo našu vlastitu moć i da preuzmemo uzde našega života ponovno u svoje ruke.

Unutarnja mudrost, znanje koje posjedujemo, intuicija, kolektivna sjećanja i iskustva svih onih koji su bili prije nas postoje u nama. Oni se nalaze u jednoj staroj škrinji koja čuva brojna blaga i možemo u nju zaviriti kad nam je to potrebno ili će ponekad nešto iz te škrinje šiknuti van kako bi osvijetlilo put na kojem se nalazimo. Danas smo naučeni tragati za odgovorima izvan sebe, posezati za gotovim rješenjima i formulama, ali smo zapravo zaboravili potražiti odgovore unutar nas samih. Nitko ne zna što je dobro za nas, nitko umjesto nas ne može donijeti odluku, niti otplesati naše plesne korake. Osobe izvana mogu dati svoj savjet, prijedlog ili uputstvo, ali to nužno ne znači da je dobro za nas. 

Put do unutarnjega znanja i mudrosti je proces koji se oduvijek primjenjuje u povijesti naše ljudske vrste. Ponekad se to čini kroz snove, kroz rad s promijenjenim stanjima svijesti, kroz razne alate kao što su slikanje, projektivne tehnike, post, glazba, hodočašća... Čuo sam u jednom razgovoru da danas postoji praksa u urbanim sredinama gdje osobe odaberu pitanje na koje žele dobiti odgovor, a onda se zapute lutajući gradom i tragajući za odgovorima. 

Cilj ovoga našega razgovora nije da vam danas dam gotove formule kako da dođete do svoje mudrosti, upravo ako to učinim mogu vas navesti na sasvim krivi put. Naravno da u mojoj „torbi“ ima puno takvih alata, ali želio bi da odaberete neko pitanje i da ostanete s njime. Da osluškujete sebe i oko sebe, da s tom nepoznanicom ostanete par dana ili tjedana. Postanite receptivni, otvorite svoja osjetila, osluškujte okolinu, pratite svoje tijelo, slušajte svoje snove… Imajte vjeru u svoje biće i otvorite se, vjerujte da odgovor će doći, možda iznutra, a možda vam biće pošalje odgovor izvana preko nekog događaja, slučajnog prolaznika, okolnosti, terapeuta…

Krenite na to hodočašće svoje duše i vjerujete mi da kada dobijete taj traženi odgovor osjetit ćete koju dubinu i važnost je traganje imalo za vas, a meni će biti drago čuti ako jednoga dana podijelite svoje iskustvo sa mnom.

Pridružite nam se na predavanju 11. 12. u 18 h u Hotelu La Loggia u Labinu ili se možete prijaviti na mini radionicu „#2020“ koja se održava 16. 12. (0955422411 – Antonio)

Antonio Mrzlić
#soulguide
amerselli@gmail.com