Novosti

12.12.2019

Noći koje ne pripadaju ovome svijetu

Razni narodi i razne civilizacije slavile su početak nove godine i započinjanje jednog novog ciklusa u različito vrijeme. Neki su to činili u proljeće kada se je čitava priroda krenula buditi, dok su drugi slavili krajem listopada kada je bio kraj prinosa svih plodova prirode i započinje vrijeme stagnacije i odmora. Pa i danas se obilježavaju kineska i židovska nova godina koje svoje tradicije vuku duboko u povijest. Današnji kalendar kakav poznajemo razvijao se je kroz prošlost i postojalo je više načina i modaliteta kalendara. 

Naš ciklus započinje na prijelazu iz prosinac u siječanj što ima svoju simboliku i značenje. Ušli smo u zimu, osjećamo njezine posljedice na prirodu koja nas okružuje, poziva nas da se uvučemo u tople prostore, da nismo više toliko na otvorenim predjelima, a i naša odjeća oko nas stvara mnogo slojeva koji opasuju naše biće i mi se isto na takav način povlačimo od svakodnevnog svijeta i života koji nas okružuje. 

Ovo je vrijeme koje nas poziva na ovu povučenost, na refleksiju stare godine. To je i strateško vrijeme, kada gledamo što smo učinili, koji su pozitivni aspekti, a koji negativni, koje lekcije i što je to što možemo napraviti u novoj godini kako bi naš život bio onakav kakav si želimo. Ovaj period, osobito od Badnjaka, pa sve do sv. Tri kralja slavio se u mnogim europskim kulturama kao dvanaest svetih noći. Kako postoje dva nebeska tijela, Sunce i Mjesec, dva kalendara sunčani i mjesečev, ima jedna razlika. Mjesečevom kalendaru nedostaje 12 noći da upotpuni ovih 365 dana. Stoga se je smatralo da ti dani ne pripadaju ovome svijetu. I dan danas mnogi se za ovo vrijeme povlače u meditaciju i promišljanje. U biodinamici kroz ovih 12 svetih noći posebna pažnja se posvećuje sjemenu koje se zakapa u zemlju. Ovako tretirano sjeme, po istraživanjima, daje 30 % više uroda

Sve je ciklus i čovjek je biće ciklusa: dah, sat, dan, mjesec, godina… Ciklus ima svoj početak, vrhunac i svoj kraj. Ovaj ciklus dolazi svom kraju, ali iz njega rađa se novi ciklus. Ispred nas stiže novo platno, spremno da ga oslikamo. trebamo iskoristiti ove dane, da se malo okrenemo iza sebe, da prođemo kroz dvanaest mjeseci i da si napišemo sve ono što je bilo pozitivno, sve naše pobjede i da vidimo što smo to činili da do toga dođe. Zatim dobro je da napišemo sve svoje poraze i sve ono što definiramo kao negativno. Što smo iz toga naučili? Tko smo postali kroz to iskustvo? Koje su lekcije i kako nas je to razvilo i oblikovalo? Možda nam upravo to može poslužiti ili nam je ovakvo iskustvo dobro došlo za sve ono što nam slijedi u novoj godini. Kada malo zastanemo i pogledano unatrag onda stare boje ne unosimo na novo platno, nego koristimo prošlo iskustvo kako bi na njemu gradili sve ono što želimo.

Pozivam te dragi čitatelju da posvetiš par sati, dana ili 12 svetih noći da napraviš svoj pregled svoje godine. Da napraviš to za sebe i zbog sebe, nemoj projuriti kroz ove dane koji nam slijede jer u njima postoji mali rudnik blaga koji ti može pomoći da tvoja godina bude dobra prilika za tebe.

Ukoliko nam se želite pridružiti na radionici #2020: pozdrav Staroj – ususret Novoj u ponedjeljak, 16. 12. s početkom u 17 h prijavite se na 095 542 2411.

Antonio Mrzlić
#soul guide
amerselli@gmail.com