Novosti

26.12.2019

OPREZ - Može ti promijeniti život!

Život je sastavljen od toliko različitih nijansi, protkan je svakakvim bojama, očituje se na toliko različitih načina. Čuda života prisutna su posvuda oko nas: izlazak sunca, voda, miris cvijeća, pjev ptica… Čudo su naša ljudska tijela, sastavljena tako savršeno: mogućnost da vidimo, čujemo, osjetimo. Nadam se da ove stvari ne uzimamo zdravo za gotovo. U svakom danu imamo mogućnost da se uvijek iznova divimo Životu koji nas okružuje. 

Malo dijete otvoreno je prema svijetu, ono se divi i čudi svakoj pojavi ili stvari koja se otkriva pred tim malim bićem. Pogled djeteta je zainteresiran i opčinjen realnošću koja se oko nas nalazi. Gdje mi odrasli izgubimo taj dio sebe? Gdje nestane naše čuđenje? Koliko se puta kroz dan uspijemo zaustaviti i sa svjesnošću udahnuti i biti svjesni da smo živi i da postojimo? Kada se uvučemo u kolotečinu života, kada se zatvorimo u okvire naših zadataka, obaveza, problema zaboravimo na sve ono što nas okružuje. 

Možda je vrijeme da na stvari oko sebe počnemo gledati na neki sasvim nov/stari način. Nije nam potrebno da prođemo kroz teške životne situacije da bi povratili taj pogled! Puno je jednostavnije od toga. Prije svega možemo zatvoriti svoje oči i par puta svjesno udahnuti i izdahnuti. Zahvaliti svaki dan na par stvari koje imamo u našem životu. Mnogi ljudi imaju ritual da svaki dan vode dnevnik zahvalnosti, u mnogim svjetskim tradicijama dan započinje sa zahvalnošću i to je samo mali trenutak našega dana koji može odrediti njegov tok.

Biti zahvalan, uvesti taj ritual u svoj život znači promijeniti svoj pogled, znači okrenuti se na trenutak prema stvarima koje su nam bitne i dragocjene. Biti zahvalan znači osvijestiti da postoje stvari koje u svome životu uzimamo zdravo za gotovo, koje ne primijetimo, ali one su kao niti u tkanini našega života. Nikada nije kasno da u svoj život unesemo male stvari koje čine razliku. Možda je vrijeme da uvedemo jednu malu naviku. Postavimo si neki podsjetnik,npr. neki mali predmet koji će nas podsjetiti da svaki puta kada ga vidimo zahvalimo na jednoj stvari koju imamo u svom životu. Neki u svom džepu nose mali kamenčić zahvalnosti koji ih podsjeti svaki puta kada ga dotaknu da se zahvale.

Pozvat ću vas još malo dalje i predložiti vam da na kraju ove godine staviti na papir za što ste sve zahvalni. Koje su to lijepe stvari i događaji koji su se dogodili u ovoj godini? Prođite mjesec po mjesec i iznenadit ćete se koliko je toga bilo u 365 dana. Napišite i teške trenutke, razmislite što ste od njih naučili i kako su vas oni oblikovali, budite zahvalni na njihovim lekcijama. Tada ti trenuci dobivaju svoj smisao i naš pogled na njih se mijenja. Zastanite na trenukak, zahvalite se i budite ponosni na sebe – još jedna godina je iza nas!

Antonio Mrzlic
#soulguide
amerselli@gmail.com