Novosti

 

 

07.01.2022

Kako imati najbolju godinu do sada?

Uplovili smo u Novu godinu, i kao i svake godine osjetili polet da napravimo nešto novo u našem životu, da se predamo nekim zdravim ciljevima ili željama kako bi učinili nešto dobro za sebe i svoje vlastito zdravlje. Na početku Nove godine uistinu postoji jedna kolektivna snaga koja nam pomaže da mnoge stvari izmanifestiramo u svome životu i ako znamo iskoristi i dobro postaviti sebe na tom početku možemo daleko dogurati. Dobro je iskoristiti ovu svježinu koja nam se nudi kako bi unaprijedili kvalitetu našega života.

Kao prvi korak uvijek je dobro promotriti gdje se to sada nalazimo. Kada želimo putovati negdje najprije moramo vidjeti gdje smo i koja je naša trenutačna lokacija. Polazišna točka je osnovni preduvjet. Nakon toga odlučujemo gdje želimo stići, računamo i kalkuliramo što nam je potrebno i koliko vremenski nam treba da dođemo do određenoga mjesta. 

Kada promotrimo naš život možemo izdvojiti nekoliko aspekata: zdravlje, ljubav, posao i igra. Sada je vrijeme da stanete na trenutak i napišite od 1 do 10 koliko ste ispunjeni u svakome od ovih područja. Budite iskreni prema sebi, iskrenost je ključ za ovaj pothvat. Kada odredite u kojem području ste najzadovoljniji, a u kojem je vaš pokazatelj najniži, tada možete postaviti sebi pitanje da li u tom određenom području koji ima „najniži rejting“ postoji neki određeni problem. Kada se definira problem vrlo je važno odrediti da li postoji mogućnost na utječemo na to ili je to zadana datost koja se ne može promijeniti. Uzalud nam se boriti protiv zakona gravitacije, naprosto to prihvaćamo kao nešto što je i ne trošimo svoju energiju na Sizifov posao.

Zatim uzmite jedan komad papira i na njega napišite sve svoje novogodišnje želje, sve ono što želite ostvariti i izrealizirati u svojoj novoj godini. Kada napišete listu, promotrite svaku pojedinu želju i pretvorite je u cilj na način da je smjestite u kategoriju: specifična, mjerljiva, vremenski određena i realistična. Dobro je postaviti dvije liste ciljeva: na jednu staviti petogodišnje, a na drugu kratkoročne jednogodišnje ciljeve. Kada imamo crno na bijelo, pogledajte svoje ciljeve i pokušajte pronaći onaj jedan koji će, kada ostarite, utjecati i na sve ostale na vašoj listi. To je dobar cilj s kojime možete krenuti. Napisao sam na početku da možemo daleko dogurati! Upravo zato je dobro možda da se fokusiramo na jedan cilj, za početak, i da si postavimo pitanje: Koji je to najmanji korak koji svaki dan po ovome pitanju mogu učiniti? Što je to što svakoga dana mogu uložiti u ono što želim?

Ako odmah na početku postavimo ispred sebe prevelike zahtjeve vrlo brzo ćemo odustati, ali ako odlučimo da idemo svaki dan tako da napravimo i najmanji mogući korak, za 365 dana bit ćemo na sasvim drugačijem mjestu. Mali koraci, mali pomaci izgledaju kao nešto što nije baš obećavajuće, ali na kraju puta upravo su oni zaslužni za postignuće cilja i izgradnju neke dobre navike. Stoga, koračajte malim koracima i moguće je da ćete na kraju godine daleko stići.

Antonio Mrzlic
#soulguide
amerselli@gmail.com