Novosti

30.01.2020

Jedem, dakle mršavim

Dragi moji, nakon zadnje dvije kolumne u kojima sam pisao o pozadini prekomjerne tjelesne težine, o uzrocima i mogućim iskustvima koja uvjetuju da jedemo više nego što nam je potrebno, danas želim s vama podijeliti jednu jednostavnu vježbu koju ponekad radim s osobama koje žele izgubiti prekomjernu tjelesnu težinu. Vježba je vrlo jednostavna i potrebna nam je samo jedna naranča. Ova vježba je jedan mali eksperiment i pozivam vas da se otvorite spoznajama i uvidima kako i na koji način pristupate hrani, te kakav je vaš proces konzumiranja hrane.

Prije svega nađite neko mjesto gdje vas nitko neće ometati sljedećih 10-15 minuta, kako bi se nesmetano mogli posvetiti ovom iskustvu.

Uzmite naranču u svoje ruke i par trenutaka samo je istražite: pogledajte je kao da je po prvi puta u životu vidite. Kakve je boje? Možete li osjetiti njezinu teksturu pod svojim prstima? Što se događa s vašim senzacijama dok vaši prsti dodiruju koru naranče?

Primaknite naranču svojem nosu. Ima li ona kakav miris? Par trenutaka dozvolite svom osjetilu njuha da istraži predmet koji držite u svojim rukama. Zatim je približite svom uhu, potresite i probajte čuti da li ona stvara određeni zvuk. Možete je probati stisnuti i vidjeti da li se unutar naranče stvara određeni zvuk? Polako počnite guliti naranču. Slušajte zvuk kidanja kore, osjetite njezinu aromu koja se otpušta i postaje sve intenzivnija.

Ako sok naranče krene kapati po vašim prstima dozvolite si da osjetite njegovu kvalitetu: da li je sok topao ili hladan, vodenast ili ljepljiv?

Jednom kad ste ogulili naranču, pogledajte je izbliza. Da li postoji razlika između boje kore i same unutrašnjosti naranče. Istražite sada sve unutarnje elemente, izgled kriške, strukturu, zvuk odvajanja, itd.

Na samome kraju stavite komad po komad naranče u svoja usta i prepustite se okusu. Sporo i svjesno kušajte kakav ima okus? Kako vaše tijelo reagira? Kako se vi osjećate u ovom trenutku.

Kada završite, dajete si još par trenutaka da se osvrnete na cjelokupno svoje iskustvo i ako želite možete zapisati što ste doživjeli u ovoj vježbi. Također postavite si pitanje što mi ova vježba govori o načinu na koji jedem. Jeste li uživali u trenutku? Jeste li se žurili da čim prije obavite zadatak? Kako i na koji način ste jeli?

Ovaj vježba je nešto što možemo primijeniti u svom svakodnevnom životu. Kada počnemo jesti na ovakav svjestan način prije svega više uživamo u hrani, sporije i svjesnije jedemo, a samim time dajemo i našem organizmu vremena da procesuira informacije, te da na vrijeme dobijemo znak da smo siti. Kada u hrani uistinu uživamo sa svim osjetilima naš odnos prema jedenju se mijenja, uživamo u onome što konzumiramo i samim time unosimo manje hrane i u konačnici biramo namirnice koje su za nas dobre.

Nadam se da ste uživali u ovoj vježbi, naučili nešto novo o sebi i želim vam uspješnu primjenu ove vježbe u vašem svakodnevnom životu.

Antonio Mrzlić
#soulguide
amerselli@gmail.com