Novosti

20.02.2020

Od zaljubljenosti do ljubavi

Prije nekoliko godina, na studiju psihoterapije, dok smo slušali temu partnerskih odnosa jedna rečenica mi se je urezala duboko u sjećanje: „Koga god da ste odabrali – pogriješili ste!“. Poslije toliko godina i dalje pamtim taj trenutak koji je služio tome da poruši sve naše iluzije o savršenoj osobi. Odgajani na ideji o princu na bijelom konju dogodi se da osobe maštaju i sanjaju o svom vjenčanju iz snova i smatraju kako će taj čin učiniti život savršenim. Jako bi volio da se napravi nastavak te priče o životu nakon bijelog konja. Jako bi volio da postoji odgoj za partnerske odnose, da se ljude pravovremeno uči o osnovnim i temeljnim stvarima, o tome kako dobro komunicirati, kako se dobro posvađati, kako koristiti odnos tako da umjesto optuživanja i prebacivanja loptice koristimo to za svoj vlastiti rast i razvoj. Kao što sam u prošloj kolumni napomenuo da ipak postoje „savršeni“, samo potreban nam je jedan zreli pogled na na cijelu tu tematiku.

Možda dok ovo čitate spadate u kategoriju „samac“ i silno želite pronaći nekoga za sebe… Želim vam reći da je ovo savršeno vrijeme da radite na sebi, da prorađujete svoje temeljne teme i odnose u vašoj obitelji. Tako ćete možda doći do spoznaje da li se kroz samački način života štitite od ljubavi koja je ponekad u nekim generacijama vaše obitelji bila previše bolna ili ste odani nekom roditelju ili pretku koji nije imao sretno i dobro partnerstvo. Nema potrebe da to više činite. Također, morate biti svjesni da vaš unutarnji svijet će privući partnera koji će vam biti ogledalo. Što više poznajete sebe i svoje podsvjesne procese, to ćete imati veću mogućnost privlačenja i kreiranja dobrog partnerskog odnosa.

Ako se nalazite u vezi ili braku dobro je znati da postoje razne faze kroz koje prolazimo. Prva faza je privlačnost i romantika, faza zaljubljenosti i savršenstva kada našim tijelom luduju hormoni. Vidimo osobu u savršenom svjetlu i upoznajemo jedni druge. Ovo je predivno razdoblje, ali isto tako bitno je znati da smo više na nebu nego na zemlji i da još u potpunosti ne poznajemo drugu osobu stoga donošenje bilo kakvih bitnih životnih odluka može pričekati da se spustimo k zemlji i malo ohladimo glavu. 

To za sobom povlači drugu fazu: kriza. Kada osobe postanu dovoljno prisne jedna s drugom tada se stvaraju uvjeti za pokazivanje svih svojih lica. To je vrlo korisna faza jer imamo priliku da sada osobu upoznamo u cijelosti. Premda zvuči zastrašujuće kada spomenemo krizu, ali ovo je dobra prilika da razmislimo je li osoba s kojom smo u odnosu netko s kime želimo provesti svoj život. Prevladavanje krize dovodi u svojevrsni balans, kada dvije osobe pronalaze svoje mjesto u odnosu i stvara se određena homeostaza. Prihvaćamo osobu onakvom kakva ona je i pronalazimo dobar „ritam“. Tada odlučujemo i pristajemo na takav odnos i ustrajemo u njemu kakav god on bio. To je također jedna od predzadnjih faza koje prolazimo dolazeći na kraju do prave zrele ljubavi. Par postaje uhodani tim, i sama veza nije više toliko u fokusu, već se otvara prema vani kako bi stvorili nešto novo i lijepo. Osobe postaju zrelije i imaju realnu sliku ljubavi i partnerstva.

Poznavati faze koje prolazimo je bitno jer nam daju određeni smjerokaz gdje se nalazimo i što nam slijedi. Također možda ćemo vidjeti neka odstupanja od navedenoga, pa nam to može biti dobra prilika da propitamo odnos koji imamo i da možda napravimo neke korake kako bi on bio zreliji i kvalitetniji.

Antonio Mrzlić
#soulguide
amerselli@gmail.com