Novosti

12.03.2020

Kriza: Lud, pa zbunjen, pa normalan

Dragi moji, možda ste mogli primijetiti da nam je prošli tjedan promakla jedna kava, ali nemojte se bojati, nije bilo zbog korona virusa već zbog jednog lijepog putovanja raznim predjelima duše. Kako osobe koje se bave terapijom imaju dužnost i odgovornost da cijeloga svoga života rade na sebi i uče nova znanja, tako sam i ja proveo posljednje vrijeme u Austriji, u sklopu mog studija transpersonalne psihologije, s jednom predivnom profesoricom iz Amerike, te divnim kolegama iz cijeloga svijeta, učeći kako osobama u kriznim situacijama pružiti podršku.

Danas prateći statistiku vidimo kako sve više osoba ulazi u promijenjeno stanje svijesti koje uvjetuje da osobe imaju razne emocionalne, opažajne i fizičke manifestacije koje vrlo često mogu nalikovati nekim psihičkim bolestima. Ulazeći u ovakva stanja promijenjenih stanja svijesti osoba ulazi u proces razvojne krize koja u sebi sadrži veliki potencijal. Naravno ako možemo prepoznati kada se radi o „duhovnoj prvoj pomoći“ tada postoji prilika da podržavamo osobu u ovakvom procesu, te da joj osiguramo prostor u kojem može proći kroz ovakvu fazu. U primitivnim plemenima osobe koje se nalaze u ovakvom procesu su vrlo često veoma poštovane i cijenjene jer pleme zna da na kraju krize osoba donosi svojoj zajednici vrijedan dar.

Danas imamo veliki pristup informacijama i raznoraznim tehnikama osobnoga rasta i razvoja, vrlo često se navodi kako su neke od navedenih bile kroz povijest držane u tajnosti ili ograničene na manji broj ljudi. Postaje sasvim jasno da je s jedne strane dragocjeno što imamo takav rudnik informacija, ali isto tako možemo vidjeti kako one imaju snagu da u nama pokrenu razne procese i ponekad osoba nije sposobna da se nosi s onime što će iz dubine izroniti na površinu. Ponekad osoba krene raditi neku vježbu ili praksu koja na kraju može odvesti u duboku krizu koja može nalikovati nekom ozbiljnom poremećaju, kao što je tamna noć duše.

Duboka kriza koja zahvati gotovo svakog pojedinca na neki način kroz život ima također golemu vrijednost u sebi jer ona donosi emocionalno i psihofizičko ozdravljenje, kreativna rješenja raznih problema, osobnom transformacijom i evolucijom svijesti. Kriza koju je Stanislav Grof nazvao Spiritual Emergency uistinu je ponekad vrlo teška i nezgodna, ali u konačnici, ako imamo dobru podršku i stručnjake koji mogu prepoznati što se s nama događa, onda imamo priliku da to postane prilika da počnemo živjeti život na jednoj drugačijoj razini.

Antonio Mrzlic
#soulguide
amerselli@gmail.com