Novosti

Villas Holiday

21.03.2020

U Istri trenutačno 24 osobe zaražene koronavirusom - naizgled zdrav čovjek može zaraziti sve oko sebe!

U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u Puli danas je održana konferencija za medije Stožera civilne zaštite Istarske županije na temu koronavirusa (COVID-19). Ravnatelj Zavoda Aleksandar Stojanović kazao je da od jučer u Istri imamo 8 novoobljelih, a većina je povezana s postojećim slučajevima zaraze - pogrebom u Umagu, odnosno ugostiteljskim objektom u Brtonigli. Do sada je identificirano 170 osoba s pogreba te 20 osoba iz ugostiteljskog objekta.

"Epidemija je u uzlaznoj fazi. Koliko će taj trend trajati ovisi o svima nama i ponašanju građana. Građani moraju surađivati i ponašati se prema uputama stožera! Prosjek oboljelih u Hrvatskoj je 42 godine, a u Istri 49 godina. Posljednjih dana obolilo je više starijih ljudi koji su i rizičnija skupina. I dalje bilježimo puno kršenja samoizolacije što je sramotno. Ti pojedinci omalovažavaju svih i svojim sebičnim ponašanjem ugrožavaju sve oko sebe", zaključio je Stojanović.

"U Istri su trenutno 24 osobe dokazano pozitivne na koronavirus, od čega je jedna osoba državljanin Austrije te će on uskoro biti upućen u svoju zemlju i neće se voditi pod našu evidenciju", rekla je ravnateljica Opće bolnice Pula, Irena Hrstić. Napomenula je, da su osobe čiji se rezultati čekaju upućeni kući u samoizolaciju jer bolnica nema kapaciteta da ih zadrži.

Načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac još jednom je naglasio da je striktno pridržavanje mjera ključ u borbi protiv koronavirusa! Zabranjen je javni prijevoz, osim taksija. Sljedeća mjera bit će onemogućavanje slobodnog kretanja građana, dok starije osobe neće smjeti izlaziti iz kuće.

"Prestao je normalan život", rekla je epidemiologinja, dr. Jasna Valić. "Molim sve građane Istre da ostanu kod kuće - osobito stariji ljudi, oni u samoizolaciji, ali i svi mi. Virus se širi putem zraka. Bolest ima dugu inkubaciju. Zaražen čovjek može naizgled biti zdrav, bez ikakvih simptoma, a pritom zaraziti sve s kojima je bio u kontaktu", zaključila je doktorica Valić.

U Republici Hrvatskoj dosad je potvrđeno 168 oboljelih osoba novim koronavirusom, od kojih je pet osoba ozdravilo.