Novosti

14.05.2020

Idealan posao?

"Živi život dok ga imaš. Život je izvanredan dar – ne postoji ništa sitno u vezi s njime."
F. Nightingale

Ovu današnju kavu odlučio sam posvetiti jednoj profesiji bez koje bi život definitivno bio puno teži, a profesiju koju smo svi puno puta u životu trebali ili susreli. Dana 12. svibnja bio je obilježen međunarodni dan medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Zašto upravo taj dan? Naime, 12. svibnja davne 1820. godine rodila se jedna izuzetna žena imenom Florence Nightingale, koja se smatra utemeljiteljicom modernog zdravstvenog sestrinstva. Dama s lampom, kako su je mnogi nazivali, zbog toga što je noću obilazila vojnike na ratištu za vrijeme Krimskog rata gdje je započela organizirati sestrinsku skrb za ranjene vojnike i time postala pionirkom u ovom posebnom humanom poslanju. Također moramo reći kako je to žena koja je postavila visoke standarde, ali isto tako otvorila školu u kojoj su se osobe mogle školovati kako bi postali medicinski djelatnici.

Svako zanimanje i profesija od nas zahtjeva poštovanje, bilo koje ono bilo i donosilo neku titulu ili ne. U današnje doba svijet ne može funkcionirati bez raznih službi koje pomažu da sve djeluje u svom redu. Neke profesije počeli smo cijeniti u ovo vrijeme kada su nam na neki način bile „oduzete“. Nekih smo postali svjesni kada smo imali njihovu potrebu. I svatko od nas ima neku svoju profesiju koju smo odabrali ili je ona odabrala nas. Posao je veoma bitan dio našega života. Posao ima veoma važnu ulogu, on nas na neki način uzemljuje i drži nas prikovanim uz realan život. Njegova rutina, određene vremenske granice i stabilnost u trenucima kada nam se život može raspadati mogu biti jedino što je stabilno i čvrsto u našem životu i pomoći će nam da ostanemo posebni i da se ne izgubimo u onome što nam se događa. Zaokupljenost poslom u tim trenucima služi nam da se skroz pogubimo u vlastitim situacijama i dramama. Trebali bi cijeniti naš posao, on isto može biti dio našega osobnoga rasta i razvoja. Posao je u neku ruku duhovna praksa i kada ga počinjemo koristiti za naš napredak možemo izgraditi solidan odnos s njime.

Počeo sam s medicinskim djelatnicima zato što u teškim zdravstvenim trenucima to su osobe koje će biti ovdje za nas i pomoći nam da se suočimo s bolešću, te da prođemo kroz proces izlječenja ili umiranja. To su uistinu vrijedne osobe koje zaslužuju naše poštovanje i čast, osobito u ovim vremenima koja su poprilično zahtjevna. Ja sam kroz moj život imao priliku raditi mnoge poslove i posjedujem više profesija. Ono što sam naučio da niti jedan posao nije lakši od drugoga, niti jedna profesija nije bolja od druge.

Svaki komad slagalice ima svoje izazove i svatko zahtijeva ulaganje energije i profesionalnosti. Mnogo puta čuje se kako je nastavnički život lagan. Ja sam isprobao taj svijet i skidam kapu svakome učitelju i profesoru. Svjedočio sam obujumu posla koje ima medicinsko osoblje, odgovornosti i zahtjevnosti i skidam im kapu. Iskusio pjevački život i upoznao ljude koji svaki dan vježbaju poput vrhunskih sportaša kako bi svoj glas održavali u formi, nosili se s ogromnim stresom prije nastupa imajući vjeru da će uspjeti otpjevati zahtjevne dionice i fraze, i mogao bi tako nastaviti u nedogled. Ovaj tjedan nazdravljamo našim sestrama i tehničarima, sjetite se da ih počastite kojom lijepom riječi za njihov dan, ali isto tako cijenimo svoj rad i sve profesije. Ne znamo kako je u tuđim cipelama dok ih ne isprobamo.

Antonio Mrzlić
amerselli@gmail.com