Lokalne vijesti

Holcim oglas za posao

03.06.2020

Labinski srednjoškolci izradili digitalni plakat posvećen Matiji Vlačiću Iliriku

Tijekom online nastave sukladno naputku Ministarstva profesorica njemačkog jezika Elviana Frančula Tenčić radila je puno projekata s učenicima Srednje škole Mate Blažine, no jedan je poseban i aktualan. Radi se o digitalnom plakatu kojega su izradili gimnazijalci 3.o i 3.f razreda: Marija Lalović, koja je izradila grafički dizajn i koordinirala projekt, Chiara Golja, Luka Hrvatin, Ania Kršulja, Tara Radović, Mateo Dobrić i Paola Pamić, kao autori prezentacija i popratnih tekstova.

Još dok je trajala redovna nastava profesorica Frančula Tenčić dogovorila je s Dijanom Muškardin, profesoricom povijesti i koordinatoricom za Zavičajnu nastavu, da će učenici na nastavi njemačkog jezika (1. i 2. strani jezik) raditi nešto što bi se uklopilo u projekt Zavičajne nastave s temom Matije Vlačića Ilirika.

Ideja je bila da Matija Vlačić u današnje doba opet posjećuje gradove u kojima je nekad živio, ali ovaj put kao bloger. U svom blogu predstavlja te gradove te komentira promjene s obzirom na vrijeme u kojem je on živio, a također i situacije na svom putu. Učenici su izradili power point prezentacije za svaki grad, a koje se otvaraju kad se klikne na pojedini grad (najprije se dobije slika grada s komentarom Matije Vlačića, a još jednim klikom na sredinu fotografije otvara se cijela PPT.

Na plakatu postoji i link koji vodi do starih crteža kako su gradovi izgledali pred 500 godina, te još jedan link koji vodi do bloga Matije Vlačića, gdje se nalaze njegovi komentari o hrani, smještaju, prijevoznim sredstvima tijekom puta i slično.

Digitalni plakat "Matthias Flacius Illyrikus nach 500 Jahren wieder In Deutschland auf Tour" pogledaje OVDJE