Novosti

30.06.2020

Demetlika: Projekti za koje se IDS uspio izboriti osnažili su Istru!

Kandidati IDS-a na listi broj 17 na izborima ove nedjelje, Tulio Demetlika (br. 2), Katarina Nemet (br. 4), Marin Lerotić (br. 6) i Emil Daus (12) danas su pred novom Općom bolnicom Pula održali konferenciju za medije na temu projekata u Istarskoj županiji. Tom prigodom je Demetlika istaknuo da su „projekti za koje smo se uspjeli izboriti svakako osnažili Istru u posljednjih nekoliko godina. Na projektima smo uvijek inzistirali i na njima ćemo temeljiti naš budući rad u Saboru.“  

Činjenica je, nastavio je Demetlika da živimo u ultra centraliziranoj državi: (ton – Tulio Demetlika). Nova bolnica je najznačajniji istarski zdravstveni projekt u čijem su financiranju, osim Vlade RH, sudjelovali svi istarski gradovi i Istarska županija. To je strateški projekt na kojem su lokalne i regionalne vlasti, bez obzira na različite vladajuće administracije u zemlji, inzistirale skoro 20 godina. Danas možemo biti ponosni na projekt koji jamči svim žiteljima naše županije adekvatnu medicinsku skrb uz najmoderniju medicinsku opremu, kazao je Demetlika.  

Od realiziranih projekata u Istarskoj županiji Demetlika je naveo i 830 milijuna kuna za poticanje razvoja gospodarstva, 390 milijuna kuna za čistu i sigurnu opskrbu vodom, 500 milijuna kuna za zaštitu mora, 266 milijuna kuna za zaštitu okoliša, 305 milijuna kuna za brži i sigurniji promet, 110 milijuna kuna za novi val plinofikacije Istre te uvođenje zavičajne nastave u vrtićima i školama.  

Od projekata u tijeku koji će u kratkom roku biti dovršeni, Demetlika je istaknuo Medicinsku školu u Puli, koja će zajedno s novom bolnicom i pulskim Medicinskim fakultetom zaokružiti ciklus medicinskog obrazovanja, zatim Studentski centar u Puli kojim se Istra profilirala kao regija znanja po mjeri studenta, Regionalni centar kompetentnosti, nastavak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, obnovu i dogradnju staračkih domova diljem Istre, navodnjavanje Istre, milijardu kuna za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te uspostavu mreže poduzetničkih inkubatora i coworking prostora Istarske županije poput poduzetničkog centra Coworking Pula.

Od budućih projekata, Demetlika je istaknuo: (ton – Tulio Demetlika 1). Projekti su ključna okosnica kako gospodarskog i društvenog razvoja: (ton – Tulio Demetlika 2), zaključio je kandidat IDS-a 2. na listi Restart koalicije Tulio Demetlika.