Novosti

03.07.2020

I danas novi oboljeli u Istri

Dvije zaražene osobe kojima je u srijedu navečer testiranjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđen covid-19 poslovno su  kao dio skupine s još devet nezaraženih osoba, iz SAD-a doputovale u Pulu i svi su samoizolaciji, priopćio je načelnik Županijskog stožera Dino Kozlevac. 

Devet osoba je testirano i nalaz im je negativan, a dvije zaražene osobe asimptomatske, tj. bez kliničkih simptoma. "Nakon utvrđivanja pozitivnog nalaza na covid-19, sve osobe, uključujući i njihove kontakte, izolirane su u smještajnoj jedinici gdje su i boravile, a epidemiološkom anketom utvrđeni su svi mogući rizični kontakti te su mjerama samoizolacije obuhvaćene još četiri osobe", rekao je načelnik Kozlevac. 

Svih 11 osoba jučer poslijepodne je prevezeno iz smještajnog objekta u kojem su boravili u objekte koji su osigurani za mjere samoizolacije tijekom turističke sezone. Istodobno je pokrenut postupak povratka u matičnu državu (SAD) preko IHR sustava (međunarodna zdravstvena pravila). "Trenutačno se provode sve protuepidemijske mjere koje se odnose na dekontaminaciju prostora. Kako su navedene osobe u kraćem vremenskom razdoblju poslovno boravile na drugim destinacijama u Republici Hrvatskoj, o tome je obaviješten i Hrvatski zavod za javno zdravstvo", rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac. 

Jutros je Stožer priopćio da je tijekom protekla 24 sata, u u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitivanjem uzoraka briseva na COVID-19, potvrđen  1 pozitivan. Radi se o osobi iz samoizolacije, obiteljskom kontaktu s već dokazano pozitivnom osobom koja je boravila u Bosni i Hercegovini.