Novosti

03.07.2020

U Hrvatskoj danas 96 novooboljelih - Slovenija nas dodala na ''žuti popis''

U protekla 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 728. Među njima je 88 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Dvije su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3008 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 112 preminulo, a 2168 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutno 4943 osobe.

Do danas su ukupno testirane 82 902 osobe, od toga 1465 u posljednja 24 sata.

Najviše oboljelih je u Požegi, gdje je potvrđeno 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a isto toliko bilježi i Grad Zagreb, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Slovenija Hrvatsku dodala na ''žuti popis''

Slovenska vlada na dopisnoj je sjednici dodala Hrvatsku, Francusku i Češku na 'žuti popis' zemalja koje više nisu epidemiološki sigurne, što znači da će građani ovih država moći ući u zemlju samo uz predočenje negativnog testa na koronavirus ne starijeg od 36 sati ili ako kroz Sloveniju tranzitiraju u roku od 12 sati. Svi ostali morat će u karantenu.

Iznimka od karantene bit će odobrena turistima koji su rezervirali smještaj u Sloveniji u trenutku dok je Hrvatska još uvijek bila epidemiološki sigurna zemlja.

Također, Vlada je izmijenila pravilnik o sprječavanju koronavirusa na graničnim prijelazima na način da će se rješenje o odlasku u karantenu uručivati samo na određenim graničnm prijelazima - prema Hrvatskoj su to Gruškovje, Obrežje, Metlika i Jelšane, prenosi tportal.