Lokalne vijesti

Villas Holiday

17.07.2020

Korona u Istri: Jedna novooboljela osoba iz Labina

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 104 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 10 pozitivnih, priopćio je jutros Stožer civilne zaštite Istarske županije.  Kod 5 osoba radi se o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba. Za ostalih 5 osoba epidemiološka obrada je u tijeku. 

Neslužbeno se doznaje kako su po tri novozaražene osobe iz Umaga i Pule, te po jedna iz Buzeta, Labina, Fažane i Peroja.  U pulskoj Općoj bolnici ukupno je zasad hospitalizirano 19 osoba dok se njih 44 liječe izvan bolničkog sustava. "Toj brojci treba pridodati i ovih deset novozaraženih, no treba još vidjeti hoće li oni biti hospitalizirani", istaknuo je načelnik Stožera Dino Kozlevac. 

Ukupno je u Istri 73 zaražena Covidom-19, niti jedna od hospitaliziranih osoba nije na respiratoru niti nema teških simptoma. U samoizolaciji je trenutno tristotinjak osoba, a Kozlevac je još jednom pozvao sve građane i turiste  na  odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze. U samoizolaciji je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je boravio u prostoriji odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća "Park" s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na COVID-19. Riječ je o zaposlenici te buzetske javne ustanove. 

"Premda na kratko vrijeme i pristojnoj udaljenosti, boravio sam u prostoriji s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na koronavirus. Iako postoji mala vjerojatnost zaraze, kako bih prije svega zaštitio zdravlje ljudi s kojima se susrećem po preporuci epidemiologa slijedeće ću razdoblje provesti u samoizolaciji", potvrdio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić na svom Facebook profilu.  Dodao je kako je taj kontakt ostvaren na skupu djelatnika komunalnog poduzeća "Park" tako da i veći dio djelatnika, sljedećih nekoliko dana neće biti na svom radnom mjestu, radi prevencije i sigurnosti ostalih sugrađana. 

"Bez obzira na situaciju sve aktivnosti i djelatnosti koje obavlja "Park" neće biti dovedene u pitanje. Nema mjesta panici, već se radi o pojačanoj odgovornosti za zdravlje svih nas. Stoga još jednom apeliram na sve da poštuju preporuke Stožera civilne zaštite RH. Čuvajte sebe i jedni druge", poručio je Žulić.