Novosti

31.07.2020

I ovog vikenda pojačani nadzor poštivanja prometnih propisa

Na području Policijske uprave istarske od 1. siječnja do 30. srpnja u prometnim nesrećama poginulo je devet osoba, teško su ozlijeđene 52 osobe, a 231 osoba zadobila je lakše ozlijede.Turistička je sezona, na cestama se stalno povećava broj vozila, a povećanje broja vozila dovodi i do povećanja broja prometnih nesreća. Pojedini vozači ne vode računa o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu, voze brzinama znatno većim od dopuštenih brzina, voze pod utjecajem alkohola, neopisno pretječu i razgovaraju na mobitel za vrijeme vožnje. 

Sve su to opasni prekršaji koji dovode do teških prometnih nesreća u kojima stradavaju kako oni sudionici koji ne poštuju prometne propise, tako i oni koji se sa njima nalaze u vozilu ili se sa njima susretnu na cesti. U ljetnim danima uz osobna vozila na cestama se povećava i broj motocikla. Vozači motocikla osim zaštitne kacige za vrijeme vožnje u ljetnim danima gotovo i da ne koriste drugu zaštitu kao što su motociklistička odjela i motociklističke čizme. U svakoj prometnoj nesreći bez obzira da li je nesreći doprinijelo ponašanje vozača motocikla ili drugog sudionika u prometu vozači motocikla i putnici na motociklu stradavaju zbog udara tijela u cestu, objekt na cesti ili drugo vozilo.

Stoga će i ovoga vikenda policija provoditi pojačan nadzor poštivanja prometnih propisa s ciljem da potiču vozače na odgovorno ponašanje u prometu i da se prema vozačima koji ne poštuju prometne propise poduzmu zakonom propisane sankcije, a u nedjelju 2. kolovoza od 15 do 19 sati provest će se i pojačan nadzor poštivanja prometnih propisa od strane vozača mopeda i motocikla.