Lokalne vijesti

 

 

27.11.2020

Proračun Labina za iduću godinu siguran, stabilan i izvediv

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Labina predstavljen je Nacrt prijedloga Proračuna za 2021. godinu u visini od 128.420.440 kuna, odnosno 3,98 % više u odnosu na ovogodišnji proračun.

„Ostvarenju proračuna kao i gospodarskom rastu pridonijeti će i aktivnosti usmjerene poticanju javnih i privatnih investicija na području naše lokalne zajedinice, a prvenstveno u poduzetničkoj zoni Vinež u kojoj se sljedeće godine predviđa dodatno ulaganje u infrastrukturu same zone, ali i dolazak nove tvornice čime će se zona popuniti.“, rekao je govoreći o Nacrtu prijedloga proračuna gradonačelnik Valter Glavičić. Proračun je: (ton – Valter Glavičić). Kroz proračun ćemo izgraditi: (ton – Valter Glavičić 1), najavio je gradonačelnik Valter Glavičić.

Vijećnici su jučer usvojili i drugi rebalans ovogodišnjeg proračuna kojima je on smanjen za 12,45% te sada iznosi 108.125.412 kuna. Najznačajnije promjene Drugih izmjena i dopuna proračuna za 2020. godinu su smanjenje primitaka od dugoročnog zaduživanja za izgradnju Doma za starije osobe, planiranje kratkoročnog zaduživanja za pred financiranje projekata koji se financiraju iz EU sredstava, kao i smanjenje kapitalne donacije za izgradnju infrastrukture zone Katura zbog promjene terminskog plana gradnje.

Grad Labin otvorio aplikaciju putem koje građani mogu sudjelovati u kreiranju proračuna

Grad Labin od danas omogućuje svojim građanima da sudjeluju u stvaranju Proračuna Grada Labina za iduću, 2021. godinu. Naime, nakon održane sjednice Gradskog vijeća i prvog čitanja nacrta Proračuna, od danas je aktivna najavljivana aplikacija na web-stranici labin.hr putem koje svi koji to žele mogu na jednostavan način sudjelovati u kreiranju Proračuna.

Jednostavnost aplikacije pruža mogućnost lakog korištenja i razumijevanja određenih stavki Proračuna. Tako je prijedlog gradskog proračuna za 2021. godinu raspoređen po gradskim upravnim odjelima, kojih ima ukupno šest, te kojima je osnovni zadatak da kroz planirane aktivnosti i projekte zadovolje sve potrebe građana u sferi civilnog, društvenog i komunalnog života.

Aplikacija funkcionira tako da korisnik ima mogućnost smanjenja ili povećanja iznosa kod određenih proračunskih stavki. Postoji i mogućnost potpunog ukidanja stavki gdje nije moguće smanjenje ili povećanje, jer ako se aktivnost želi ostvariti mora ići u punom iznosu.

Ukupan iznos proračuna se ne može mijenjati, tako da je prije slanja prijedloga potrebno obratiti pažnju na uravnoteženost, odnosno ukoliko se neka stavka u Proračunu poveća, potrebno je drugu smanjiti kako bi konačni iznos Proračuna ostao na istoj razini. Proračunska načela kojih se mora pridržavati prilikom izrade i donošenja proračuna su uravnoteženost, načelo jedne godine, jedinstvo i točnost, univerzalnost te specifikacija.

Aplikacija prvenstveno služi za informiranje građana o aktualnom proračunu, edukaciji o proračunu kao temeljnom dokumentu lokalne samouprave i o načinu njegova donošenja, ali i kao mjesto participiranja građana u donošenju proračuna.