Novosti

20.06.2014

Istralandia svečano otvorila svoja vrata

Istarska županija i Republika Hrvatska postale su bogatije i još zanimljivije u turističkom, zabavnom i ekonomskom pogledu. Naime, na području općine Brtonigla uz veliku svečanost otvorena je Istralandia, prvi hrvatski vodeni park.

Investicija vrijedna 10 milijuna eura, stvorila je 80 novih radnih mjesta te dodatni sadržaj za turiste kojih se očekuje na tisuće svakodnevno, budući da dnevni kapacitet iznosi preko 6 000 posjetitelja.
Zanimljiva je i činjenica da, iako u Italiji ima preko 100 vodenih parkova, na području Hrvatske, Slovenije i okolice do današnjeg dana nije postojao niti jedan.
Stoga, za pretpostaviti je da će otvorenje Istralandije biti izuzetno važan čimbenik u razvoju turizma, pogotovo onog sezonskog, budući da će biti otvoren svake godina od početka lipnja do sredine rujna.
Što se tiče veličine investicije i atrakcija, govore u prilog tehnički podaci koji ukazuju na to da je park veličine 80.000m2, te da u ponudi ima pregršt jedinstvenih atrakcija. Tu valja svakako spomenuti najveći bazen s umjetnim valovima na Sredozemlju, najviši toranj (tobogan) u Hrvatskoj ukupne visine 27 metara, vodeni dvorac, bazene za odrasle i djecu, te bogate popratne sadržaje i objekte kao što su amfiteatar, restorani, animacije, koncerti.
Zanimljiv je i podatak da je voda koja se koristi kod raznih vodenih atrakcija isključivo iz podzemne bušotine slatke vode, te se 90% iste nakon upotrebe reciklira, a 10% ide u biološki pročistač.

istralandia

Svečano obilježeno otvorenje

Na otvorenju, koje je bilo pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, prisustvovali su mnogi visoki dužnosnici i uvaženi gosti, te svi ostali koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovoga projekta.
U uvodnom djelu prisutnima se obratio vlasnik Istralandije, Branko Kovačić. On se prisjetio nastanka ideje o Istralandiji, koja seže u davnu 1998. i cijelog tijeka realizacije projekta u kojemu je bilo uključeno mnogo subjekata, te im se ovim putem zahvalio.
Ujedno je najavio proširenje parka u cilju kreiranja centra zabave i noćnog života, koji neće biti samo sezonskog karaktera, što bi prema procjenama trebalo stvoriti još 200 novih radnih mjesta.
Prisutne je pozdravio i načelnik općine Brtonigla Dorijano Labinjan, rekavši kako je općina nakon najboljeg autokampa i najboljeg obiteljskog hotela dobila i prvi vodeni park u Hrvatskoj, što će uvelike pomoći u razvoju Brtonigle.

istralandia1

istralandia2

U svom pozdravnom govoru župan Istarske županije, Valter Flego istaknuo je da se u Istri ostvaruje 1/3 cjelokupnog turizma u Hrvatskoj te da taj omjer mora postati još veći realizacijom ovakvih i sličnih projekata. Dodao je da je Istralandia trenutno najveća investicija u turizmu u 2014., a da nije vezana uz hotelski smještaj.
Svim prisutnima obratio se i ministar turizma Darko Lorencin, koji je pohvalio ovaj projekt.  Nakon ministrovog obraćanja biskup u miru Ivan Milovana blagoslovio je Istralandiju.
Na kraju su Branko Kovačić, Valter Flego i Darko Lorencin svečano presjekli vrpcu te proglasili aquapark Istralandiju otvorenim.

istralandia3

Uslijedio je obilazak parka te puštanje u funkciju raznih atrakcija. Cijeli događaj je popraćen bogatim sadržajem uz limenu glazbu, ples, barkajole i plivačice. Paralelno sa zabavnim programom uzvanici su uživali i u bogatom buffetu, koji je za njih priredio domaćin.

Aquapark Istralandia svoja će vrata otvoriti za javnost u subotu, 21. lipnja.

PR

{fcomment}