Novosti

18.07.2014

Vilim Svečnjak u Gradskoj galeriji Labin od utorka

 

U utorak 22. srpnja 2014. godine, u 21 sat Gradska galerija Labin ugostit će izložbu Vilima Svečnjaka. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Branka Arh.

Vilim Svečnjak rođen je 12. srpnja 1906. u Zagrebu. Obitelj se 1908. preselila u Čabar (Gorski kotar) gdje je otac otvorio fotografski atelier. Po završetku osnovne škole u Čabru kao privatni đak polaže dva razreda na sušačkoj Realnoj gimnaziji. Godine 1920. nastavlja školovanje na Realnoj gimnaziji u Zagrebu gdje mu je nastavnik crtanja bio Zlatko Šulentić. Godine 1927. upisuje kiparski odjel na zagrebačkoj Umjetničkoj akademiji kod Rudolfa Valdeca i Frana Kršinića. Te je godine zbog ilegalnog rada prvi puta uhićen. Na slikarski odjel prelazi 1929. Nastavnici su mu bili vrsni pedagozi i umjetnici: Maksimilijan Vanka, Vladimir Becić, Tomislav Krizman, Ljubo Babić, Marino Tartaglia. Nakon Akademije studira u Parizu kao stipendist francuske vlade.
Izlagao je s grupom Zemlja, bio je član grupe Napredni hrvatski umjetnici, jedan od utemeljitelja grupe Mart, utemeljitelj grupe Ars. Utemeljio je ljevičarski Pučki teatar u Zagrebu (1931.), podružnicu ULUH-a u Rijeci (1946., danas HDLU) te Galeriju likovnih umjetnosti u Rijeci (1948., danas MMSU) koju je vodio do 1951. Radio je kao redatelj u karlovačkom kazalištu i kao scenograf u HNK u Zagrebu, predavao je likovni odgoj na sušačkoj gimnaziji u Rijeci, bio je nastavnik na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. Na Krležin poziv preuzeo je 1951. dužnost glavnog urednika za ilustracije i opremu enciklopedijskih izdanja Jugoslavenskog leksikografskog zavoda u Zagrebu. Pisao je likovne kritike za Vjesnik i Borbu. Bio je predsjednik LIKUM-a od 1955. do 1957., predsjednik Zagrebačkog centra Europskog društva kulture za Hrvatsku (S.E.C.) te član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (ranije JAZU).

vilim svecnjak gradska galerija labin1

Dobitnik je značajnih nagrada, priznanja i odlikovanja (Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo 1978., Nagrada AVNOJ-a za životno djelo 1982., Nagrada grada Zagreba 1988.).
Svečnjakova darovnica Čabru, mjestu njegova djetinjstva i dječaštva (43 slike), predstavlja najljepše primjere hrvatskoga ekspresionističkog slikarstva. Darovnica gradu Zagrebu (842 djela - slike, crteži, grafike i kolaži) do danas nije predstavljena javnosti. Darovnica Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti broji 50 djela.
Umro je u Zagrebu 3. lipnja 1993.
„Velik je njegov opus: tisuće djela (ulja, crteža, grafika, monotipija, kolaža, skica, krokija, scenografija, batika, tapiserija, stakla, keramika). Izbor slika za labinsku izložbu počiva na nekoliko tematskih i stilskih okosnica koje otkrivaju značenje boje u Svečnjakovom stvaranju: boja je iskazana u funkciji kolorističkog strukturiranja motiva, u snažnom pulsiranju i unutrašnjem naboju, ali i u emotivnoj ekspresiji proizašloj iz dubine njegova osjećanja svijeta.
Svečnjak je usporedno slikao tragične prizore i sunčane krajolike, zanosne ženske aktove, portrete i cvijeće, slike u kojima je poput znanstvenika razrađivao probleme kompozicije, prostora i svjetla.“

                                                                                                    Branka Arh (....iz predgovora kataloga izložbe)

Izložbu posjetite do 11. kolovoza 2014. Galerija je otvorena za posjetitelje svakodnevno osim nedjelje, od 10 do 14 i od 19 do 23 sata.