Scena

18.07.2014

Počeo 12. Seasplash festival!

Na jedinstvenoj lokaciji štinjanske tvrđave Punta Christo pored Pule jučer je započeo 12. Seasplash festival, jedan najdugovječnijih hrvatskih festivala i svakako jedno od najopuštenijih glazbenih i lifestyle događanja u regiji.

Na pet festivalskih dnevnih i noćnih pozornica s pogledom na pulski zaljev i Nacionalni park Brijuni mnoštvo je uživalo uz zvukove dub, reggae, ska, dubstep, hip hop i raznovrsne elektroničke glazbe. Program prvog dana otvoren je već u 12 sati na Beach stageu, najmlađoj festivalskoj pozornici, s ovogodišnjem novitetom, SoundClash program koje predvode domaćini BarabaDUB Sound Kolektiv, a kojima su se pridružili šibenski Bass Matters i zadarski Botza Sound System.
U 21 sat otvorene su i ostale pozornice Seasplash festivala; Mainsplash, Dubsplash i Electrosplash. Mainsplash, glavnu festivalsku pozornicu već tradicionalno je otvorio I-Tal Jam sa svojim verzijama dub reggae klasika uz gostovanje Igora Pavlice na trubi. Brain Damage i Vibronics istinski veterani internacionalne dub scene pokazali su najbolje od francuske i engleske dub produkcije odjednom, a večer je zatvorio engleski sastav Gentleman's Dub Club, koji su nakon prvog gostovanja na Seasplashu 2010. godine postali jedna od trenutno najpoželjnijih europskih koncertnih atrakcija. Dubsplash stage su okupirali ljubitelji duba uživajući u nastupima Digitron & Warrior charge & Seasplasha, Pulap reggae stationa, Jamalskog feat. Jah Pillah i Petera Posha. Za one sklonije čistim elektroničkim zvukovima, DJ-i su se izmjenjivali na Electrosplash stageu. Sljedeća tri dana na Seasplash festivalu očekujemo najbolje od svjetske i regionalne produkcije dub, reggae i sličnih glazbenih pravaca, a među njima treba istaknuti prvo gostovanje beogradske hip-hop atrakcije, Bad Copy, domaći reggae bend brain Holidays, srpski Gipsy Mafia feat. braća Blekvutrić.

seasplash1

Prava glazbena poslastica stiže zadnji dan festivala, u nedjelju kada se na glavnu pozornicu penje poznati angažirani engleski sastav Asian Dub Foundation, koji nakon ponovnog okupljanja originalne postave kreće na turneju povodom izlaska novog albuma The Signal And The Noise, nedavno snimljenog sa slavnim producentom Adrianom Sherwoodom. Publiku će prije njih zagrijavati Kandžija i Gole žene – osječki reper sa živim bendom predstavit će novi materijal, snimljen u suradnji sa srpskim kolegom Bvanom, prigodnog i provokativnog naziva ‘Dvojezična ploča’, kojeg će uskoro objaviti u suradnji s izdavačkom kućom Pozitivnog ritma – PDV Records.
Seasplash nudi i mnoštvo popratnog programa; radionice, bazar, chill out zonu te novi filmski Filmsplash stage gdje je večeras, u 19.30 prikazan dokumentarni film ‘Marley’, o životu i djelu legendarnog Boba Marleya. Kako miksati, scratchati i ostale DJ tehnike publiku će podučiti DJ Venom, a kako napraviti i koristiti obnovljive izvore energije podučit će ih AlterED-ova Kuća sunca smještena u kampu.


Kako je izgledalo zadnjih 11 godina festivala pokazat će izložba fotografija Vedrana Grgasa postavljena na tvrđavi, a kako ‘zvuči’ Seasplash od nedavno se može čuti na kompilaciji ‘Seasplash ritam’ u izdanju izdavačke etikete PDV (004), na kojoj se po prvi put okuplja presjek domaće scene koja promovira "sound system" kulturu i "bass" glazbu i koja je nastajala paralelno s pokretanjem festivala, razvijajući se nadalje s godinama njegova održavanja.

{fcomment}