Scena

 

 

14.09.2014

U Londonu otkriven spomenik Amy Winehouse

Na današnji dan, 14. rujna, prije 31 godinu rođena je Amy Winehouse, poznata britanska pjevačica i glazbenica, koja je u nepunih 28 godina svog burnog života ostavila brojne sjajne pjesme i zadužila glazbenu scenu, i napustila nas 23. srpnja 2011.
Danas, tri godine nakon njezine smrti, u londonskom kvartu Camden, otkriven brončani spomenik. Događaju su prisustvovali njezini roditelji, Mitch i Janis Winehouse, drugi članovi obitelji, i naravno brojni prijatelji i obožavatelji. Amy je bila vrlo vezana za kvart Camden Town, u koji se doselila kada je imala svega 16 godina.

O lokaciji spomenika bilo je dosta diskusije, ali na kraju je Mitch Winehouse komentirao kako je zadovoljan što je skulptura postavljena na tržnici, gdje će biti pristupačnija, a ujedno pridonijeti i pozitivnim uspomenama na njegovu kćer, i usmjeriti obožavatelje da se ne okupljaju oko njezinog nekadašnjeg doma, koji "budi loša sjećanja". Mitch Winehouse je dodao: "Amy je bila zaljubljena u Camden, to je mjesto koje najviše podsjeća na nju i zbog toga je spomenik postavljen baš ovdje. Željeli smo da se ovako nešto napravi, i zbog nas, obitelji, ali i zbog brojnih obožavatelja koji će je sad moći posjetiti. Ova je statua jedan predivan trenutak zaustavljen u vremenu".
Autor brončane statue visoke 175 centimetara, koja prikazuje Amy u njenoj karakterističnoj pozi i s popularnom frizurom, je kipar Scott Eaton, koji je rekao: "Poza je trebala prikazati Amyn stav i snagu, ali dati naslutiti i njezinu nesigurnost. Ruka na kuku, položaj glave, dodirivanje suknje, položaj nogu - sve to su mali elementi koji predstavljaju osobnost. Dizajn se ne temelji na nekoj konkretnoj fotografiji ili trenutku, veĆ je spoj više utjecaja. Nadam se da sam kroz različite važne trenutke u njezinom životu, oslanjajući se na njih, stvorio cjelinu koja prikazuje Amynu esenciju... Bio sam njezin veliki obožavatelj i imam najdublje poštovanje prema njoj kao umjetnici. Iz moje perspektive kao kipara, imala je nevjerojatan stil i energiju".

Izvor: NME / MTV 

{fcomment}