Scena

14.03.2024

Šest gradova domaćina, 16 odličnih novih skladbi i puno iznenađenja – to je ovogodišnji MIK

Jubilarno izdanje jednog od najstarijih i jedinog hrvatskog putujućeg festivala, Melodije Istre i Kvarnera, i ove će godine ponuditi svoj prepoznatljivi šarm, svoju jedinstvenost i svojom će festivalskom karavanom plijeniti pozornost glazbenog svijeta i publike. Festival koji već 60 godina ima status čuvara glazbene tradicije i baštine ovog podneblja, svoj će rođendan proslaviti raspjevano i sa svojom vjerom publikom, a organizatori najavljuju brojna iznenađenja. Baš kako proslavi i MIK-u priliči.

Kako je već najavljeno Melodije Istre i Kvarnera 2024. kreću 1. lipnja iz Bakra, 2. lipnja će zapjevati u Kastvu (koji je zajednički domaćin s Opatijom te se domaćinstva izmjenjuju), dan kasnije 3. lipnja zapjevat će u Puntu (podsjetimo, Općina Punat je zajednički domaćin s Općinom Malinska – Dubašnica i Gradom Krkom te se s njima izmjenjuje u domaćinstvima festivalskih večeri), 4. lipnja karavana stiže u Svetvinčenat (Općina Svetvinčenat je zajednički domaćin s općinama Barban, Marčana i Ližnjan te se domaćinstva izmjenjuju), u srijedu 5. lipnja MIK stiže u Pazin, a potom se vraća u svoju matičnu luku Rijeku gdje će se 7. lipnja pripremati za veliku završnicu koja će se održati 8. lipnja na Trgu Riječke rezolucije i koja će biti doista svečarska.

Ove godine festival će ponuditi 16 odličnih novih skladbi u izvedbi sjajnih izvođača među kojima će biti itekako poznatih imena s mikovskih pozornica kao i debitanata koji već imaju sjajne karijere ali će po prvi put zapjevati na MIK-u. Publika će i ove godine birati one najdraže, koje će ukupnim zbrojem bodova na finalnoj večeri biti i nagrađene, uz nagrade struke.

Na MIK-u će ove godine sudjelovati Ibrica Jusić, Elis Lovrić, Franko Krajcar, Zemir Delić, Kožne jakne, Erik Balija, duet Nevia Rigutto i Darko Jurković Charlie, duet Katja Budimčić Sabljar i Andrina Frleta, Josip Butorac i klapa Tić, Grupa 777, Gina Picinić, Karin Kuljanić i klapa Tić, duet Eleonora Dobrović i Luka Brgić, Lorenza Puhar, trio Dio Guščić, Matej Plavček i Jure Kaurloto te Duško Jeličić.

Publika će uskoro, putem web-stranice festivala, YouTube kanala festivala te društvenih mreža festivala, moći čuti skladbe odabrane na ovogodišnjem natječaju, a koje je stručna komisija ocijenila najboljima. Ono što će zasigurno karakterizirati ovaj omiljeni festival, u njegovoj jubilarnoj godini, je prepoznatljiva sinergija izvođača i publike te svih generacija koje vole MIK. Jer, on je „naš festival koji nam ispunjava srca i dušu“. I tako već 60 godina….