Scena

08.04.2024

Midge Ure, vokal legendarnog Ultravoxa, na jesen u Tvornici kulture!

Nevjerojatni Midge Ure, vokal legendarnog Ultravoxa, stiže u Tvornicu kulture ove jeseni! Dobitnik nagrada Ivor Novello, Grammy i BASCAP, vlasnik mnogih zlatnih i platinastih ploča, producent Band Aida i Live Aida te jedan od najprepoznatljivijih vokala svih vremena slijeće na omiljenu zagrebačku pozornicu u četvrtak, 24. listopada 2024. godine i donosi najveće hitove iz bogate karijere.

Midge Ure izgradio je iznimno bogatu glazbenu karijeru koja se proteže kroz desetljeća – od svojih ranijih dana sa Silkom, The Rich Kids, Thin Lizzy i Visage do ikonične uloge frontmena za Ultravox. Svojim je moćnim vokalom i inovativnim tekstovima Midge oblikovao krajolik svjetske pop glazbe. Bend je imao izravan i velik utjecaj na romantične i elektro pop pokrete ranih osamdesetih, a njihova je kombinacija za uspjeh uključivala Midgeove moćne gitarske riffove s raskošnim zvucima sintesajzera, enigmatičnom slikovitošću i vizualima najnovije tehnologije. Pjesme poput ''Reap the Wild Wind'', ''Dancing With Tears in My Eyes'', ''Love's Great Adventure'' i nezaobilazna ''Vienna'' iz 1981. godine postale su ogromnim globalnim hitovima, a po svojim su se objavama redovito penjale na vrhove ljestvica. U samo šest godina imali su sedam uzastopnih albuma koji su se našli u top 10 na velikim ljestvicama.

Tijekom vremena sviranja u bendovima Midge je redovito imao izlete u različite solo projekte gradeći tako svoju solo karijeru. Pisao je i producirao pjesme za druge bendove, kao na primjer pjesmu ''Fade to Grey'' za bend Visage 1981. godine. Ipak, 25. studenog 1984. povijesni je dan za Midgea, ali i čitavu glazbenu povijest. Midge je tada bio producentom Band Aida koji se sastojao od čak 36 izvođača, a okupio se u SARM Studiosu u zapadnom Londonu kako bi snimio jedan od najvećih i najprodavanijih singlova u povijesti glazbe – ''Do They Know It's Christmas?'', pjesmu koju je Ure napisao sa Sir Bobom Geldofom koji sa svojim bendom The Boomtown Rats stiže u Tvornicu kulture ovog proljeća. Cilj je bilo prikupljanje novca za smanjenje gladi u Africi, a pjesma je već u prvom tjednu prodana u čak 600 tisuća primjeraka, dok je već u drugom tjednu bilo prodano još 800 tisuća primjeraka samo u Ujedinjenom Kraljevstvu i više od tri milijuna prodanih primjeraka u čitavom svijetu. Projekt je 1985. godine doveo do Live Aida, najvećeg i najpoznatijeg koncerta svih vremena. U nekoliko je mjeseci prikupljeno 8 milijuna funti za gladne u Africi, a legendarni je Sir Bob Geldof priznao da bez Midgea Urea projekt ne bi bio izvediv.

Vrlo brzo nakon Live Aida, Midge se posvetio svojoj solo karijeri. Našao se na prvom mjestu Britaniji sa svojim singlom ''If I was'', a već je do jeseni imao i solo album ''The Gift'' koji se našao na drugom mjestu. Uslijedili su samostalni albumi ''Answers to Nothing'' objavljen 1988. godine, ''Pure'' 1991. godine te ''Breathe'' 1994. godine koji je samo u Europi brojao preko pola milijuna prodanih kopija. Osim toga, Midge je pisao i producirao glazbu za druge izvođače i filmove, a svirao je i na Music for Montserrat benefitu u Royal Albert Hallu uz Sir Paula McCartneyja, Eltona Johna i Erica Claptona. Također je primio počasne doktorate Edinburg i Dundee Universityja.

U travnju 2009. godine dogodila se nevjerojatna stvar, Ultravox se ponovno okupio i 2012. godine napokon objavio novi studijski album, a velika im je turneja kulminirala kada su nastupali kao posebni gosti na UK turneji velikih Simple Mindsa koja je završila u jedinstvenoj londonskoj O2 Areni. Midge je paralelno nastavio nastupati i snimati samostalne stvari. U 2014. je godini objavio ''Fragile'' kojim se vratio svojim progresivnim synth korijenima i introspektivnim stihovima. Nakon što je u 2017. završio svoju veliku turneju, objavio je i posljednji album ''Orchestrated'' koji predstavlja kolekciju ponovno zamišljenih materijala s filmičnim zvučnim krajolikom.

Jedan od najvećih vokala svih vremena koji je utjecao na razvoj elektro popa i frontmen neponovljivih i inovativnih Ultravoxa, Midge Ure, u listopadu stiže u Tvornicu kulture! Nezamjenjiva figura new wavea i velikan glazbe osamdesetih u Tvornici će odsvirati najveće hitove i pripremiti jedinstveno koncertno iskustvo u intimnoj atmosferi.

Ulaznice po early bird cijeni od 30 eura pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Regular cijena ulaznice iznosit će 33 eura. Ako ih ostane, na dan koncerta cijena ulaznice iznosit će 35 eura.