Novosti

10.04.2024

Ovogodišnji Istrakon ponovno nudi bogati višednevni program za djecu i odrasle!

Od 12. do 14. travnja 2024. godine u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene fantastike (SF-a) i fantastike. Nastavit će se tako 25-godišnja tradicija okupljanja ljubitelja tih žanrova iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Nakon nekoliko skromnijih izdanja, ovogodišnji Istrakon ponovno nudi bogati višednevni program za djecu i odrasle, a glavna tema konvencije bit će umjetna inteligencija, odnosno AI. 

Program predavanja otvorit će Korado Korlević u petak s temom “Upravljanje kreativnošću”. Od ostatka planiranih književnih i znanstvenih predavanja ističemo filozofsku raspravu Luce Malatestija “Mogu li računala misliti” te predavanje “Molekularna pozadina mentalnih bolesti” koje će na engleskom jeziku održati Nicholas Bradshaw.

Osim toga, posjetitelji konvencije moći će uživati u brojnim zabavnim igrama poput lova na blago, društvenim igrama u organizaciji pulske udruge Zaigrana Koza, igraone Warhammer minijatura koju će voditi porečka udruga Mordele, planetarno popularnoj kartaškoj igri Magic the Gathering te ostalim turnirima i igrama. Za sve ljubitelje filma predviđen je program trash filma, revija kratkih srpskih horor filmova te premijera filma “Medvjeđi luk” Gee Rajić iz pazinske udruge Forma. A bit će i sadržaja prikladnog za djecu.

Nezaobilazni dio konvencije čine kvizovi, radionice te igre uloga poput Dungeons and Dragonsa, a subota navečer je rezervirana za koncert.

Istrakon organizira pazinska udruga Albus koja se bavi promicanjem znanstvene fantastike, fantastike, mitologije i znanosti u suradnji s Centrom za kulturu i obrazovanje Pazin i udrugom Forma, uz potporu Grada Pazina i Turističke zajednice središnje Istre i neizmjernu pomoć mnogih lokalnih sponzora.

Ove godine jedan od stupova organizacije čine i mladi koji su pokazali interes za volontiranjem i prepoznali društvene aktivnosti udruge i vrijednost manifestacije, priopćeno je iz Grada Pazina. Opširnije o programu pročitajte na Facebook stranici Istrakona.