Novosti

Villas Holiday

04.08.2015

Više od 200 sudionika u programu Srednjovjekovnog festivala u Svetvinčentu

Na konferenciji za medije održanoj pored pulske tržnice, predstavnici organizacijskog odbora Općine Svetvinčenat te dio družine Vitezova Belega Volka iz Slovenije, u ponedjeljak su donijeli dašak srednjovjekovnog vremena u Pulu. Prezentacijom programa te borilačkih viteških vještina, najavljen je Srednjovjekovni festival, koji će se u Svetvinčentu održati od petka do nedjelje, 7. do 9. kolovoza 2015. godine.

Na 5 lokacija u Svetinčentu, predstavljat će se pojedini programi, predstave, viteške borbe, radionice, degustacije te mnogo, drugih sadržaja koji će vam zaokupiti pažnju i razigrati maštu, odmaknuti vas od svakodnevnice.

U 3 dana, koja su tematski podijeljena na Obiteljski dan u petak, Dan viteštva u subotu te Dan legendi u nedjelju, moći ćete pogledati streličarske vještine, borbe i gađanje opsadnim spravama, srednjovjekovne sprave za mučenje, borbe s bodežima, sjekirama i kopljima. Svoju draž imaju i srednjovjekovni sajam te prikaz autentičnih starih zanata. Ukrasite se srednjovjekovnom frizurom na licu mjesta. Pogledajte školu povijesnog plesa i ulične zabavljače. Isprobajte vožnju srednjovjekovnim vrtuljkom i kmetski stolac.

Festival ove godine donosi podosta noviteta te će posjetitelji moći vidjeti 2 katapulta i 1 trebuchet, inkvizicijsku spravu - "kotač istine", a moći ćete se opustiti u petak i subotu uz srednjovjekovnu zabavu i ples.

"Općina Svetvinčenat svake godine nanovo ulaže velike napore da bi realizirala ovaj specifičan program, koji definitivno privlači domaće i strane posjetitelje u naš Svetvninčenat, ali i u Istru. Srednjovjekovni festival se iz godine u godinu obogaćuje programima, atrakcijama i sadržajima za sve generacije posjetitelja", naglasio je Dalibor Macan, načelnik Općine Svetvinčenat. "Ovo je manifestacija koja će vas definitivno privući da Svetvinčenat posjetite barem za jedan od tri dana", zaključio je načelnik.

Po prvi put će se u sklopu festivala održati predavanje na temu "Hrana u srednjem i ranom novom vijeku: jela na stolu Grimanijevih", koje će prezentirati Danijela Doblanović, asistentica na Odsjeku za povijest pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Predavanje će se održati u Kaštelu u petak, 7. kolovoza u 17 sati.

srednjevjekovni festival 1

Petak donosi posebne programe za djecu. Tako će se predstava za djecu Teatra "Oz" održati u prostoru Lože s početkom u 21.30 sati. Djeca će moći sudjelovati u programu pod nazivom "Bitka za obranu Kaštela" gdje će se u sigurnim uvjetima te uz nadzor odraslih iscenirati obrana Kaštela. Ovaj dječji program počinje u 20.15 sati u Žlinji.

"Noviteti ovogodišnjeg Festivala još više obogaćuju atraktivnost manifestacije. Tri su udruge po prvi put u Svetvinčentu, a to su: udruga Ursus iz Slovačke, udruga Gruppo Musici & Sbandieratori Figuranti di Saletto iz Padove i Dubovački streličari iz Dubovca (Hrvatska).

Svejtlosni efekti u noći, baklje, vatrene strelice i specijalni pirotehnički program za kraj Festivala definitivno će uveličati spektakl koji morate pogledati", istaknuo je Igor Macan, voditelj Organizacijskog odbora Festivala. "Lokalna Povijesna udruga "Kaštel" također će sudjelovati u dijelu programa te smo ponosni da je Festival potaknuo pažnju na njegovanje povijesnog nasljeđa našeg kraja," nadodao je Macan.

Za prigodnu gastro ponudu, osim uključivanja lokalnih ugostitelja, pobrinut će se i tri lovačka društva iz Istre. Tako će vam u Kaštelu u petak pripremati lovačka jela predstavnici Lovačkog društva (LD) "Zec" iz Žminja, u subotu LD "Union" iz Pule, a u nedjelju LD "Jarebica" iz Svetvinčenta. Održat će se i prezentacija vina Grimani iz podruma Matošević. Tijekom tri dana u kuli Kaštela pogledajte izložbu grafika slovenske umjetnice Tine Mohorović, koja će prikazivati i radionicu vještine srednjovjekovnog bakroreza i graviranja.

Direktor Turističke Zajednice Svetvinčenta, Dean Pustijanac, naglasio je važnost Festivala u okvirima turističke ponude, ali i kao novi turistički proizvod koji sve više postaje i razlog dolaska u Istru: "Srednjovjekovni festival se već dokazao kao jedinstvena manifestacija u Istri, koja privlači turiste, domaće i strane, da upravo u ovom tjednu organiziraju svoj godišnji odmor te provedu 7 dana u Istri. Iz godine u godinu nastojimo rasti kvalitetom i ponudom, a povećanje broja posjeta je definitivno potvrda da idemo u dobrom smjeru."

Pretprodaja ulaznica za festival traje do četvrtka, 6. kolovoza. Karte možete kupiti u ugostiteljskom objektu na Placi u Svetvinčentu, Pizzeria Grimani, po cijeni od 20 kuna. Na dan festivala, cijena dnevne ulaznice je 30 kuna, a za djecu do 12 godina ulaz je besplatan.


Foto natječaj
Povodom održavanja Srednjovjekovnog festivala, otvoren je i Foto natječaj. Natječaj traje od 7. do 9. kolovoza 2015. godine, a mogu se prijavit svi koji žele pokazati svoja djela (fotografije) i čije fotografije udovoljavaju uvjetima koje možete potražiti na  web stranici www.photo.svetvincenat.hr, u terminu od 18 sati u petak, 7. kolovoza, do najkasnije 24 sata u utorak, 11. kolovoza 2015. godine. Za najbolju portretnu, noćnu i akcijsku fotografiju pripremljeni su prigodni poklon paketi, a fotografije će biti objavljene na web i Facebook stranicama TZO Svetvinčenat.

Program po danima te popis udruga koje sudjeluju na Srednjovjekovnom festivalu:

Petak, 7. kolovoza - OBITELJSKI DAN
17,00 Viteški tabori otvaraju svoja vrata
17,00 Predavanje Danijela Doblanović: „Hrana u srednjem i ranom novom vijeku: jela na
stolu Grimanijevih“- Kaštel – Grimanijev Tron
18,00 Svečani mimohod kroz Svetvinčenat – prijem kod gospode Grimani u Kaštelu
18,15 Viteški turnir prema dvorskim pravilima – Compagnia d'Arme Malleus (IT) - Kaštel
18,45 „Grof bira najboljeg plaćenika“ – Vitezovi zelingradski – Žlinja
19,15 Program udruge Ursus (SVK) – Žlinja
19,45 Inkvizicija ispituje osumnjičenu građanku uz pomoć srednjovjekovnih sprava za mučenje – legenda o Savičentskoj vještici – Žlinja
20,15 Bitka za obranu Kaštela - Dječja bitka – sve udruge - Žlinja
20,45 Streličarski program – Arcieri dell Griffone (IT) – Kaštel
21,15 Demonstracija rada Katapulta i Trebuchet-a, te program vatrenim oružjem 16. stoljeća (topovi i puške), Družba vitezova zlatnog kaleža, Tahyevi Puškari, Vitezovi zelingradski i Compagnia d'Arme Malleus – Žlinja
21,30 Predstava za djecu – Teatar Oz – Loža
21,45 Vatreni streličarski show – Arcieri dell Griffone (IT) – Žlinja
22,15 Noćni vatreni program – Družba vitezova Zlatnog kaleža – Žlinja
22,30 Srednjovjekovna zabava – Band Noreia - Placa

Subota, 8. kolovoza - DAN VITEŠTVA
17,00 Viteški tabori otvaraju svoja vrata
18,00 Svečani mimohod kroz Svetvinčenat – prijem kod gospode Grimani u Kaštelu
18,15 Viteški turnir za zlatni kalež – Družba vitezova Zlatnog kaleža - Kaštel
18,45 Predstava udruge Ursus (SVK)- Žlinja
19,15 Viteški turnir – udruga Compagnia d'Arme Malleus (IT) - Žlinja
19,45 Nastup udruge Vitezi Belega Volka (SLO) - Žlinja
20,00 Nastup Plesnog studia Celtic Fantasy – irski tradicionalni step – Placa
20,10 Saltarello Do Pao - Srebrni zmaj - Placa
20,20 Program vatrenim oružjem (topovi i puške), Družba vitezova zlatnog kaleža, Tahyevi
Puškari, Vitezovi zelingradski i Compagnia d'Arme Malleus (IT) - Žlinja
20,30 Viteška predstava – udruga Kaštel – Placa
20,50 Noćni vatreni program Vitezova Zelingradskih – Žlinja
21,20 Noćni vatreni program – Ursus (SVK) - Žlinja
21,45 Nastup udruge Gruppo Musici & Sbandieratorie Figuranti di Saletto (IT) - Žlinja
22,20 „Noćna opsada Kaštela“ - pomoću katapulta, trebucheta i vatrenih kugli, vatrenih strijela i topova – sve udruge - Žlinja
23,00 Srednjovjekovni bal (Band Noreia (SLO) i Plesni studio Celtic Fantasy) - Placa

Nedjelja, 9. kolovoza - DAN LEGENDI
17,00 Viteški tabori otvaraju svoja vrata
18,00 Svečani mimohod dama, plemića, vitezova, streličara, konjanika kroz Svetvinčenat u Žlinju
18,15 Viteški turnir – udruga Compagnia d'Arme Malleus (IT) - Žlinja
18,30 Nastup udruge Gruppo Musici & Sbandieratorie Figuranti di Saletto (IT) - Žlinja
19,00 Viteški konjički turnir - Žlinja
20,15 Program udruge Aureus Unicornis – Žlinja
20,30 Nastup udruge Vitezi Belega Volka (SLO) - Placa
20,45 Saltarello Do Pao - Srebrni zmaj - Žlinja
20,50 Streličarski show – Arcieri dell Griffone (IT) – egzekucija – Kaštel
21,15 Noćni vatreni program – Družba vitezova Zlatnog kaleža – Žlinja
21, 40 Noćni vatreni program Aureus Unicornis - Žlinja
22,00 Uprizorenje legende o Savičentskoj vještici „VATRENA BAJKA“ – Zlatni Kalež, Tahyevi puškari, Arcieri dell Griffone (IT)
22,30 Zatvaranje festivala


Udruge koje sudjeluju programu:
• Compagnia d'Arme Malleus (Palmanova, IT),
• Vitezovi zelingradski (Sveti Ivan Zelina, HR),
• udruga Ursus (Slovačka),
• Arcieri dell Griffone (Chioggia, IT),
• udruga Vitezi Belega Volka (SLO),
• Povijesna udruga Kaštel Svetvinčenat,
• udruga Gruppo Musici & Sbandieratorie Figuranti di Saletto (Padova,IT),
• Dubovački streličari (Dubovac, HR),
• Teatar Oz (Rijeka),
• Band Noreia (Slovenija),
• Plesni studio Celtic Fantasy – irski tradicionalni step (Zagreb),
• Aureus Unicornis (Zagreb),
• Udruga Istra Inspirit (HR),
• Zlatni Kalez (Donja Stubica),
• Tahyevi puskari (Donja Stubica),
• Srebrni zmaj (Zagreb).

{fcomment}